21 September 2017

Free pattern baju budak yang senang buat

Macam dah lama tak cerita pasal aktiviti menjahit baju. Last bila eh... 

Tapi itu lah dari hari tu sampai ke hari ni tak banyak kemajuan pun yang boleh dibanggakan dalam menjahit baju ni. Masih lagi ditakuk yang sama.


Jahit pattern baju yang sama dan masih menggunakan free pattern diinternet. Memang kena buat sesuatu ni untuk meningkatkan kemahiran. Maybe pergi kelas ke..... 


Flutter top. Sebelum ni pernah buat flutter dress. Sama jer konsep dia. Cuma pendekkan labuh baju. Pattern ni aku print kat SINI.

Kain baju ni kawan aku bagi. Lebihan dia buat baju. Dapatlah buat baju kecik gini.

Ini pun kain orang yang sama bagi. Buat eloise top. Pernah buat sebelum ni. Boleh baca SINI.



See. Pergi balik pergi balik dua pattern ni je yang mampu di buat. Sebab ini jer mudah. Insyaallah ada masa/rezeki kita cuba pattern lain pulak. 


20 September 2017

Gian mem'photobook' - photobook ketiga

Ya allah sejenis gian apa ntah asyik buat photobook sekarang. Photobook yang ketiga ni aku terima dekat sebulan yang lepas. 


Kali ni buat khas untuk letakkan gambar sofea. Sofea belum tengok lagi photobook ni. 

Dah lama dia mintak nak tengok gambar dia masa kecik-kecik. Semua gambar simpan dalam thumdrive  jer. Sejak dia lahir sampai sekarang umur 8 tahun tak pernah cuci pun. Ni nak suprisekan dia time birthday bulan sepuluh nanti.


Macam biasa beli voucher kat lazada RM1. Postage RM8.48. Total cost RM9.48. Kali ni design guna online software. Lagi mudah. Dah siap ada readymade template. Yang ni aku pilih template 'Pink Power'. Sofea suka jenis girly-girly cam ni.

 Muka depan

Muka belakang


Bahagian dalam

Puas hati. Ada satu lagi voucher yang nak di photobook kan...

Siapa yang macam aku sejenis gian berphotobook tak habis-habis. 

07 September 2017

Kursus pembentukan keluarga sakinah

17 ogos baru ni, aku pergi kursus kat jabatan akauntan negara (ag). Sebelah opis jer. Kan kakitangan gov wajib kena berkursus tujuh hari setahun. 


Aku suka pergi kursus kat ag ni sebab kursus-kursus yang dianjurkan tak terikat dengan hal berkaitan perakaunan. Penceramah pun best. Yang ada nama dan dikenali. Tahun ni dah tiga kali pergi kursus kat ag. Masih tak cukup satu hari lagi kursus. 


Kursus-kursus sebelum ni semua best cuma kursus kali ni banyak sangat pengisian yang perlu diblogkan. Sebagai peringatan dan panduan. Takut terlupa.


Penceramah adalah Haji Hushim Haji Salleh. Masa tengok tentatif kursus member kata penceramah ni best. Sejujurnya aku baru pertama kali dengar nama dia. Memang best walaupun beliau dah berumur 60 tahun.



My sister pun dah terjebak join kursus kat ag lepas aku ajak. Ini kali yang kedua. Kursus kat sini bukan untuk kakitangan ag jer. Semua boleh join rasanya. Sebab masa isi borang online tu ada letak untuk jabatan-jabatan lain walaupun dalam memo tulis untuk warga ag. Sampai kursus sambil berbulan madu dengan suami/isteri.


Antara ilmu yang aku dapat hari tu. Gigih ko taip dalam hp. Almaklum datang lenggang kangkung. Pen kertas tak bawak. Sampai penceramah pun tegur pandai sangat ke sampai tak tulis. Betullah tu.... Memang apa yang dia bagitau ni ada yang kita dah tahu. Tapi selalu tak ingat. Bila kita tulis boleh jadi sebagai reminder pada kita. Selalu baca untuk merangsang diri kita. 

Hushim motivational ni ada buat kerjasama dengan kerajaan selangor anjurkan kursus keluarga sakinah kat morib. Dua hari satu malam. Duduk hotel. Free jer tau. Korang telefon lah no pa dia kat atas tu. Bagus sangat kursus ni. 


Tengok... Kalau dulu kita selalu diberitahu bahawa perempuan yang ramai tak kawin kan. Sekarang sebenarnya lelaki yang banyak tak kawin. Sebab lelaki sekarang banyak jadi penagih dadah. Belum lagi yang ada masalah kecelaruan jantina tu.


Tip nak elak anak jadi penagih & sebagainya adalah dengan PELUKAN. Nampak macam kita tahu kita selalu peluk anak kita kan. Tapi kebanyakkan kita peluk anak masa anak tu kecik. Bila besar dah tak nak peluk. 


Kawan aku sendiri ada cakap dia cuba jarakkan diri dia dengan anak lelaki dia supaya jangan selalu berpelukan. Bagi dia tak elok anak lelaki peluk mak. Eh come on kita bukan peluk yang menimbulkan ghairah tu. Pelukkan kasih sayang tak per... 


Bawah ni semua nota yang aku sempat catat dalam hp. Silalah korang membaca sampai habis. 




Harapnya korang faham point-point yang aku tulis. Ini lebih kepada reminder diri sendiri. 

06 September 2017

Ke wet world shah alam dengan tiket murah

Last kitaorang pergi wet world shah alam adalah tahun 2015. Masa tu gst belum bermula. Harga tiket quite murah . Berbanding sekarang kalau nak pergi memang fikir dua tiga kali. Nak nangis tengok harga tiket. 

Dulu dewasa baru RM 20. Kanak-kanak RM16. Sekarang...  Dah naik 50%. Ni sebab gst ke apa ni. Tu yang kena mandi kat pusat akuatik shah alam jer tu..


Baru-baru ni ada orang share2 kat fb pasal tiket murah ke wet world. Wetworld shah alam, pedas & batu pahat. Aku nak wet world shah alam sahaja. Dekat dengan rumah. Lepas usha-usha dua ploh empat kali dengan yakin + ragu aku pun beli. Takut jugak kan.

Dapatlah booklet berharga RM29.90 + RM8 (postage). Dalam booklet tu ada 8 tiket free (4 wet world shah 4 wet world pedas)  & 20 tiket buy one free one (10 wet world shah alam & 10 wet world pedas). Valid until 30 april 2018.

Boleh register untuk lucky draw juga. Doakan semoga aku dapat motor tu ye. Amin amin ya rabbalalamin. 


Selasa lepas 29/8 perginya. Cuti sekolah plus laki pun cuti hari tu. Sebabkan kitaorang empat orang je, sib baik airis ngam-ngam 90cm. Guna 2 tiket percuma dengan satu tiket buy 1 free 1. Rules dia memang macam tu. Nak guna tiket free kena bayar satu buy 1 free 1. Tak per still murah lagi. RM 29.90 + 8 + RM30 = RM 67.90. Kalau tanpa booklet kena bayar RM110. Jimat banyak kan. 


Lepas ni kalau pergi lagi boleh guna tiket free dengan buy 1 free 1 kena bayar RM30 jer. Ingat nak pergi cuti sekolah bulan 12. Pastu next, cuti sekolah bulan 3 tahun depan. Masih ada banyak lebih tiket lagi tu. Ingat nak bagi je ke siapa-siapa nak. 



Dari kul 11 sampai kul 3 petang duk mandi bawah terik matahari.  Budak ni kemain lagi tak nak naik. Kalau tak paksa balik boleh larat sampai 6 petang tu. Disebabkan lapar tu yang balik cepat. 


Dalam tu tak boleh bawak makanan. Air je boleh. Beli kat atas ni RM5. Nugget tu ada 5 ketul. Dah la mahal tak sedap pulak tu. Kentang sejuk. Ayam tu rasanya ayam kari dia goreng balik. Sabo je. 


Disarankan korang bawak lah makanan dari rumah. Masak siap-siap. Nasi lemak ke. Nasi berlauk ke. Better nasiklah. Main air penat. Cepat lapar. Bawak tikar sekali. Tengahari keluar sekejap makan kat bawah bawah pokok kat parking tu. Nanti nak masuk balik pergi kat kaunter bayaran tu suruh cashier punch balik gelang kat tangan tu.


Dia walaupun tak leh bawak makanan kat dalam tapi boleh keluar makan kat luar. Maybe diorang tak bagi bawak makanan untuk menjaga kebersihan kawasan kot. Aku hari tu bawak bihun. Tak berapa nak kenyanglah. Tak plan nak pergi asalnya.


Korang nak tiket wet world murah, pakej percutian murah pun ada. Searchlah fb 'Noor Hidayu Roslan'.

24 August 2017

Backpack daripada zalora

Sedar tak sedar rupanya kat rumah tu dah ada tiga beg backpack daripada zalora. 
Ini beg yang pertama. Beli untuk sofea. Harga RM49.90. Brand playboy. Tak tahulah ori ke fake.



Beg kedua beg puma. RM 49.90 jugak harganya. Yang ketiga ni korea simple bag dari jackbox. Harga RM30.70. Dua dua beg ni masih belum digunakan lagi. Brand puma tu beli untuk diri sendiri. Nak guna kalau-kalau travel. Yang jackbox tu beli sebagai simpanan kecemasan. 


Sebab last week hakeem balik dari tadika tengok beg dia dah terbarai zip. Kawan tarik katanya. Koyak kat hujung jahitan zip. Nasib lah hari jumaat. Dah last day sekolah. Sabtu tu cari beg sekolah kat mydin tak jumpa pulak. Cari kat mydin sebab nak beli yang murah-murah je sebab dah nak hujung tahun. Tapi tulah kalau nak cari barang sekolah macam kasut, beg ni waktu pertengahan sekolah memang payah nak jumpa yang berkenan hati. Tak banyak choice.


Nasib baiklah aku godek-godek zip tu boleh baiki semua. Pakai baliklah beg tu. Isnin terus order beg kat zalora takut tetiba beg tu rosak balik. Kebetulan sangat semua beg warna merah. Hat merah je yang berkenan kat hati.


Mesti korang tertanya-tanya kenapa aku suka na shopping backpack kat zalora. Ini pun tengah intai-intai nak beli beg yang keeempat. Ada je yang berkenan terus masuk kan dalam wishlist.


Ingat tak entry mobile expression hari tu? Klik SINI kalau nak baca.

Nampak tak aplikasi mobile expression yang aku tunjuk kat anak panah tu. Tolonglah.. Ini tahap merayu ni. Korang installlah mobile expression ni melalui google play store. Tak yah buat apa-apa pun. Just install. Seminggu selepas install korang boleh redeem store kredit RM15 dari zalora. Selepas tu setiap lima minggu baru boleh redeem store kredit RM15 dari zalora pulak. 


Letih dah aku bagitau kat kawan-kawan aku. Tak nak lah makan sorang kan. Tapi nampaknya semua memandang sepi jer apa aku cakap. Ada yang kata barang zalora mahal. Tak minat nak beli kat zalora lah. 


Korang ni... Tahu tak beg pertama & kedua tu aku beli tak yah bayar sesen pun. Guna store kredit yang dapat kat mobile expression tu jer. Beg yang ketiga tu bayar RM5 duit postage. Sebab walaupun store kredit aku ada RM40 masa tu, beg bukan zalora yang pos. Jackbox yang pos. Jadi kena bayar postage kat jackbox .. Kualiti korang jangan tanya sebab bayar RM5 nak complain apakan. Tapi alhamdulillah la. Aku tengok beg playboy ngan puma tu boleh tahan. Sofea pakai pn ok. Cuma yang jackbox tu kualiti kain nylon. Kureng skit. Sekali lagi RM5.... Nak kata apa.. Ok sangat dah.


Orang bagi duit shopping percuma pun korang tak mahu ke. Tak faham aku. Memang RM15 tu tak banyak tapi kalau kumpul-kumpul boleh beli macam-macam. Sikit-sikit lama lama jadi bukit kan. Cepatlah install....

Yang first time nak shopping kat zalora boleh guna kod baucer ZBAPZiW. Dapat 15% diskaun. 

23 August 2017

Welcome hoki, good bye taekwando

Nak cerita pasal taekwando yang sofea masuk ni tak ada apa yang menarik sangat. Daftar sofea taekwando sejak darjah satu. Sekarang sofea darjah dua. Bulan mei hari tu last dia belajar taekwando. 


Lepas tu bulan ramadhan. Dari tahun lepas kalau puasa memang sofea tak nak pergi training. Penat katanya. Lepas raya sampai hari ni memang tak pergi-pergi dah training walau pun every week sir massage kelas taekwando masih berjalan seperti biasa. 


Ikutkan sofea dah junior green belt (taegeuk 3). Tapi tali pinggang hijau tu tak dapat kat tangan sebab tak pergi-pergi kelas. Kalau dia terus belajar maybe sekarang dah taegeuk 4. 


Kenapa sofea tak pergi kelas taekwando lagi adalah kerana aku yang tak kasi. Macam membazir. Satu tahun setengah berlatih. Tak nampak apa positifnya masuk taekwando. Tak daya aku nak suruh teruskan. 


Hari tu pia ada cerita kawan dia faiz (satu taekwando) terpilih masuk tournament. Sebab faiz tu bagus. Pia tak terpilih. Masa tu aku dah macam errrrmmm.... Bayar memang nampak murah rm30 sebulan. Tapi bila calculate campur bayaran setiap kali grading, setahun ada dalam rm500 jugak. Bukan sebab tak dapat pergi tournament je tapi step-step taekwando dari taegeuk 1 sampai sekarang kalau aku suruh buat confirm pia akan kata dia tak ingat..


Masalah sofea ni bukan apa, dia sebenarmya tak faham sir dia tu cakap. Sir speaking english. Tapi masa aku record pia training kakak aku tengok dia kata dia pun tak berapa faham instruction sir tu. Orang sekolah convent pun tak faham apatah lagi orang sekolah tadika islam. Daripada mak ko rasa sakit hati setiap kali nak hantar baiklah berenti sebelum amukan berlaku.

Antara kenangan masa taekwando...

 Last grading

 Masa grading tuk dapatkan senior yellow belt.

 Time buat demo kat depan orang ramai masa hari sukan sekolah.

Kat giant lepas habis taekwando.

Nothing special. Setakat pergi kelas setiap sabtu 8.00am - 9.30am. Pastu balik rumah melepak tengok tv je kejenya budak tu. Pastu kalau nak grading, petang sabtu terpaksa berkampung kat sekolah sk usj4. 2 jam training. Selama sebulan. Itu yang paling aku malas. Jalan terbaik berhenti kelas taekwando je lah.



April 2017 pia bawak balik surat dari sekolah kebangsaan. Ada tunas hoki. Pemilihan untuk masuk hoki sekolah. Fikir punya fikir aku kata tak payahlah pergi tunas hoki tu sebab taekwando pun hari sabtu. Lebihnya kasut sport tak ada time tu. 


Aku ada jugak call cikgu hoki tanya hoki ni mengganggu ke waktu taekwando dan waktu persekolahan petang. Katanya tak. Tapi mak ko ni still macam tak berapa percaya.... dengan malas nak terlibat dengan jadual hoki yang nanti tentu-tentu nak kena hantar kena jemput. Tapi itulah macam mana boleh dapat anak yang memang suka sangat dengan aktiviti-aktiviti macam ni. Menyimpang jauh dari mak pak nya.


Walau pun tak masuk hoki selalu sangat pia cerita pasal kawan baik dia  pergi training. Pi stadium, pegi keluar sekolah.... Pia nak masuk katanya. Ingat tak kes isha yang pinjam duit dulu tu. Budak tu la kawan baik dia. Solehah panggilnya sekarang. Walau pun aku dah cuba nak pisahkan diorang berdua ni. Tetap tak boleh. Kelas pagi petang kelas yang sama. 

Baru-baru ni aku pun buatlah surat permohonan masuk hoki. Kesian dengar dia duk berzikir kata nak masuk hoki. Alhamdulillah diterima pulak. Semua urusan kata diterima masuk, nak pegi training, nak surat beranak cikguhanya bagitau kat si soleha. 


Aku macam pelik kenapa kena melalui solehah. Hebat sangat ke budak ni. Lantas aku pun wasap cikgu sekolah tanya betul ke sofea diterima. Tak lama pastu cikgu pun masukkan dalam group hoki sekolah.



Hari sabtu yang lepas bermula training hoki pia yang pertama. Training kat mbpj. Seawal jam 7 pagi dah gerak naik bas mbpj. Habis training pukul 11. 

Hari ahad pun ada latihan. Itulah solehah. Coach kata solehah ni kental. Kalau sofea kawan dengan solehah insyaallah dia boleh pergi jauh. No wonderlah semua solehah... Awal-awal je diorang pakai tudung, Pastu tudung hilang dalam beg. Bukan tudung je hilang. Ahad tu kasut pun hilang. Tertinggal dalam bus. 



Ini pelajar-pelajar yang masuk hoki. Dari darjah 2 sampai 6. Adik beradik solehah tu semua masuk. Diorang ada kayu hoki sendiri. Pia shin pad pun tak de. Tak per. Awal lagi. Tengok lara cam mana. Dapat ke bertahan lama dalam hoki ni. Aku tengok nampaklah dia betul-betul minat. Bangun pun awal je nak pergi latihan. Semoga pia berjayalah dalam apa jua bidang yang diceburi. Masuk sekolah sukan ke.....

10 August 2017

Photobook kedua dari Photobook Worlwide

Entri sebelum ni aku ada bagitau aku beli photobook kat lazada kan. Semalam photobook tu dah selamat sampai ditangan. Alhamdulillah segala kebimbangan dan kerisauan aku berkenaan paper yang digunakan terjawab akhirnya. 


Aku order/buat payment kat photobook pada hari khamis 3 Ogos 2017. Macam biasa masalah yang pasti berlaku adalah masalah nak send files tu. Aku tak tahu apa masalahnya tapi aku memang tak boleh nak 'upload order' through online. 


Jadi alternatifnya aku kena 'send order by mail'. Macam aku pernah cakap sebelum ni send by mail ni bukan kena hantar pakai setem tapi melalui internet jugak. Macam mana caranya nanti kalau rajin aku buat tutorial. Kalau rajinlah ye... Diketahui lately blog memang jarang berupdate. 


Aku rasa aku tak boleh send through online sebab aku guna pc opis. Pc opis ni banyak sekatan. Nak dengar youtube tak boleh. Nak dengar radio online pun kena bukak awal-awal pagi. Kalau bukak tengah-tengah hari memang tak leh connet. Nasib baiklah photobook ni ada banyak cara nak hantar order. Kalau tak burn lagilah duit aku tu. Sebab tu aku suka buat photobook guna photobook worlwide dari yang lain-lain. Tak berani lagi test company lain. 


Hari sabtu - 5 Ogos 2017 pihak photobook email bagi tracking no poslaju. Photobook dah siap. Cepatkan. Ikutkan hari selasa dah sampai kat opis tapi baru semalam aku amik kat kaunter. 


 



 I'm a happy customer. Siap jugak 'katalog' beg jeans aku.


*Korang sekarang kat lazada harga photobook ni hanya RM0.90 jer uolls. Aku dah beli 3 lagi untuk kawan-kawan. Kalau korang nak boleh grab kat SINI.

02 August 2017

Pengalaman shopping di lazada buat kali pertama

Finally...... Sekian lama teringin nak shopping kat lazada. Dari aim nak beli pemanggang ajaib untuk kegunaan masa berpantang airis. Now airis dah nak tiga tahun... Kemudian aim pulak nak beli barang untuk deko-deko rumah, then barang craft snap button. At the end beli jugak kat my friend. Konon support business kenkawan. Tak beli-beli la kat lazada. 


Nampak tak bukan semua perempuan kaki shopping tau. Kami kalau shopping online tu ada sebab. Beli bila rasa berbaloi sahaja. (~.^)


Tapi tapi 25/07/2017 sejarah telah tercipta. Aku akhirnya shopping jugak di lazada.com.my buat pertama kalinya. No no no bukan sebab hari itu hari gaji jadi i banyak duit nak shopping. 


Hari itu sebenarnya aku rasa bosan, tak tahu nak buat. Terasa macam nak mereward diri. Shopping is terapi minda. Jadi surf2 lah lazada. Tengok ada baucer photobook. Harga cuma RM1 sahaja untuk 40 pages. Kebetulan memang aku teringin nak buat photobook untuk letak gambar-gambar beg jeans.


Jika di bandingkan dengan 11street & fave groupon sekarang diorang promo untuk 30 pages pada harga RM 1.90 (11street) dan RM2 (fave groupon). Lagi untung kat lazada. So apa lagi grablah dua voucher photobook kat lazada. Total aku shopping that day RM2 only! Sekadar percubaan. Aku tak pilih barang sebab masih ada keraguan & kesangsian yang bersarang di hati. Later-later lah try barang pulak. Voucher save sikit. Lagi pun kalau problem nak burn RM2 tak lah rasa apa sangat kan.








RM1. Lekas sapa nak, pegi beli sekarang. Jarang lazada offer photobook RM1. Selalu paling murah RM1.90. RM0.90 pun kalau kali dengan dua tiga baucer dah berapa. Mesti korang banyak gambar nak di photobook kan. Gambar raya puasa, gambar raya haji, gambar percutian...


Kalau nak tunggu free photobook yang aku buat dari groupon dulu tu tak tahulah bila nak dapat lagi. Lagi pun sejak groupon tukar nama ke Fave aku rasa kurang feel nak membeli kat sana. Dont know why.. Itu sebab salah satunya aku try lazada..... 


Nak tahu aku puas hati ke tidak membeli di lazada silakan membaca sampai habis.


Ceritanya aku beli voucher photobook tu pagi 25/07/2017, malam 26/07/2017 pihak photobook sendiri email kat aku nombor voucher tersebut. Kalau dulu beli kat groupon lepas bayar automatik terus dapat nombor voucher. 


Tak ada masalah pun as long as diorang bagi nombor voucher tu. Tapi bagi aku yang pertama kali shopping lazada ni debar jugaklah menanti selama dua hari tu.


Sepanjang tempoh menunggu nombor voucher, aku dah siap-siap design gambar dalam software photobook. Sebab aku memang dah lama sangat nak buat photobook untuk beg jeans. Senang orang nak tengok design-design beg aku tu. Bukan semua orang ada IG/facebook


Jadi bila dapat je nombor voucher terus aku proceed order. Masa aku aku nak bayar untuk postage tu dia tulis kena bayar RM10.49. Dah kenapa.. Sebelum ni postage + gst RM8.48 sahaja. Kenapa kena bayar lebih RM2.01. 


Terus aku email kat photobook tanya pasal ni. Kali ni email guna bahasa melayu sahaja. hahaha. Sebab nak tulis history dari beli kat lazada sampai nak payment, sekali dia suruh bayar lagi photobook tu RM1.90 panjang nauu. Pening kepala nak terjemah dalam b.i. Tak memasal nilai photobook tu jadi RM2.90 kan. RM1.90 pun duit. Aku try guna dua-dua voucher pun sama kena bayar lagi RM1.90 setiap satu. 


Aku email hari jumaat lepas. Semalam baru pihak photobook reply. Lama... Aku dah macam sebenarnya nak redha jer beli voucher photobook berharga RM2.90. At the same time maca nak burn kan je RM2 tu pun ada. Tup tup dia reply kata macam ni.




Sekarang aku jadi cuak nak proceed order ke tak sebab ada beza kertas yang digunakan pulak. Korang rasa macam mana. Aku rasa macam diorang sebenarnya tersalah bagi voucher berharga RM1.90 atau diorang tak tahu aku beli kat lazada kot. Paper tu cuma alasan diorang sahaja. 


Tapi aku risau jugak kang order-order dapat photobook yang tak semenggah. Tak sama macam dulu. Aku sedar dari dulu sampai sekarang memang aku ni bermasalah betul dengan pihak photobook malaysia ni. Dari kes nak transfer file tu sampai burn duit postage aku... Mungkin lepas ni aku kena try pixajoy lah sebab orang kata pixajoy pun bagus. 

19 July 2017

Pertama kali guna perkhidmatan paypal




Korang ada akaun paypal tak? Selalu buat transaksi apa kat sana?


Aku dah lama daftar dengan paypal. Tak ingat bila daftar tapi dah bertahun dah. Orang daftar kita pun daftar. Tapi tak tahu nak guna macam mana. Siap buat dua akaun lagi. Nak buat apa ntah.


Aku ada join survey ipanel online. Cukup point hanya boleh tebus tunai guna paypal sahaja. Survey-survey lain yang aku join sebelum ni ada banyak option. Kalau tak nak tebus tunai boleh tebus baucar kertas seperti giant/aeon/parkson/etc. Coz tak ada pilihan terpaksalah tebus tunai melalui paypal jugak. 

Last year punya transaction. Saje-saje gatal tebus tunai ipanel online. Dapat usd 2.01 ni bersamaan rm8 lebih jer. Duduklah duit tu diam-diam kat situ. Sebab tak tahu nak buat macam mana. Plus nak transfer ke bank kena ada baki minimum rm40 baru boleh transfer.


Sebelum ni masa daftar kat paypal tak silap kena verify email. Verify tu kena masukkan nombor kad kredit atau kad debit kot. Aku tak ada semua tu . Tu yang tersadai je akaun tu. Sekarang tak payah cuma isi nombor akaun bank kita je dah boleh transfer duit kita tu.


Baru-baru ni teringatkan duit kat paypal tu. Rasa sayang pulak duit tu duk terperam kat situ. Jadi aku try tebus tunai daripada survey toluna. Selalu tebus baucar giant. Lagi pun aku malas nak tebus baucer giant sebab baucer tu kena pos. Diorang pos by register pos. Jadi aku letak alamat opis. Par kat sini punya berkira nak amik kan surat tu. Main baling-baling masa nak bagi. Geram jer...


Duit dalam akaun paypal lepas tebus dari toluna survey sebanyak dua kali tambah dengan ipanel online survey punya ada rm47.05.  Hari tu (14/07/17) duit masuk kat paypal hari tu jugak aku request terus transfer ke bank. Kena bayar rm3 servis caj. Jadi dapat rm44.05. 



Dapat email dari paypal. Duit masuk kat dalam bank katanya dalam 2-3 hari waktu bekerja. 14/07/2017 tu hari jumaat. Aku request pagi. 




Tengok statement 17/7/17 (isnin) duit dah masuk. Tak tahu pukul berapa. Hari selasa malam baru teringat nak check. Yeayyy lepas ni bolehla tebus baucar tunai jer. Mudah...

18 July 2017

Raya 2017 tanpa suami

Tajuk sesuatu sangat...

Dah raya ke 24 baru nak update pasal raya???. Actually sekarang nak update blog agak payah sebab ntah kenapa usb tak boleh detect my phone. Jadi tak boleh nak transfer gambar ke pc. Entry tanpa gambar apalah maknanya kan. 


Ini nasib pandai. Dapat idea download gambar dari fb. Buat secara senyap senyap waktu pagi. Sebab tak nak orang nampak gambar tu terpublish kat fb. Lepas download terus delete. Gambar-gambar kebanyaakan aku share kat instagram je. Ntah kenapa rasa macam malu lah nak share2 sangat pasal life sekarang. 


Kat ig tu followers tak sampai seratus. Memang yang betul-betul nak memolow je kat situ. Itu pun kejap naik kejap turun angka followersnya. I tak kisah. Aku upload gambar kat situ sebab nak abadikan kenangan jer. Kawan-kawan banyak yang follow ig beg jeans aku tu. Dulu memang itu ig personal sekarang dah jadi ig business dah.


Pastu bila aku create personal ig baru ramai kawan-kawan yang tak tahu/tak follow. So sape yang nak tengok gambar aku + anak-anak + life boleh follow ig aziazib tau. Macam kau retis nak suruh orang follow-follow. Ig ni aku private. Keseganan. Faktor usia kali. Yang ig aziazidah kalau follow memang gambar beg sesahaja okeh. 


Tahun ni raya kat kl. Last year pun kat kl. Tapi this year aku raya dengan anak-anak jer. Husband satu ramadhan hari tu dah balik kelantan sebab pak mertua sakit. Tak sedarkan diri masa tu. Now dah stabil. Tapi aku lawat sekejap je terus balik kl dengan anak-anak. Husband stay sana sampai seminggu lepas raya. 


Ramai yang tanya mesti sedih kan. Sejujurnya raya kl ok je. Sebab dari kecik lagi memang aku dah terbiasa macam tak raya. Jadi tak rasa apa sangat. Cuma kesian kat anak-anak lah. This year tak macam last year, raya pertama kami jalan jugak satu dua rumah. Last year kitaorang datang rumah orang, segan ramai sedara mara diorang. Jadi kali ni kitaorang decide duduk rumah je sepanjang hari.


Coz my husband pun tak ada. Nasi himpit ke apa semua tak buat. Kitaorang tak makan. My sister pun tak makan. Buat rendang ayam je malam tu. Buat tak pedas. Lite lite ... Supaya sofea boleh makan. Makan rendang tu dengan nasi. Kenyangggg... 

 My small family



 Dalam rumah

  Tepi rumah mak ngah
Anak-anak.. Jantung + nyawa

Bergambar-gambar sikit pagi raya tu. Pegi rumah kakak aku. Dia masak mee kari. Share-share je makanan. Raya kedua buat nasi ayam. Kemain suka bebudak. Pastu kitaorang pi mydin cari lauk. hahaha... Ko boleh raya-raya pi menapak ke mall. Lepas gi mydin pergi pulak kedai kasut cari kasut sekolah sofea yang dah rabak tu.


Heaven sangat jalan smooth. Orang tak ramai. Masa kat mydin tu terjumpa jiran selang dua buah rumah pun beli lauk untuk makan harian katanya. Kawasan rumah kitaorang ni jenis kampung jadi ramai je jiran-jiran yang ada. Tapi kitaorang dari form 1 duduk asrama memang tak berapa sangat dengan jiran. Pastu ramai yang dah jual separuh tanah diorang. Dah berbagi separuh orang kampung situ separuh orang luar. 


Raya ketiga aku buat laksa. My favorite and sofea... Gambar-gambar makanan tak snap ye. Tapi dijamin sedap. Kih3. Raya keempat aku dah start keje. Angkut bebudak g opis kamis & jumaat.


Sekianlah cerita raya kami yang simple je kan. #teamrayakl #teamrayaselangor #teamrayapuchong. Gitteww. Asal hati happy raya kat mana pun tak apa. 


Nanti i update jamuan-jamuan raya pula...