Contest

Jawab survey dari globaltestmarket dan dapat cek luar negara

Alhamdulillah penat jawab survey dari Globaltestmarket akhirnya berbayar. Aku join globaltestmarket dah lamaaaaaaaaaaa sangat... Tak silap dari tahun 2013. Daftar, jawab dua tiga survey pastu stop. Sebab dia punya survey panjang nak mampps... 

Kadang dah separuh jawab aku X jer. Kadang semangat nak jawab, soalan berkaitan dengan interest kita sekali disaring keluar. Tak menepati kriteria yang dicari katanya. Kalau di saring keluar still dapat point 5 mata. Nak dapatkan cek ni kena ada 1200 point. 

Bayangkan.......Setiap kali pun banyak yang disaring. Dapatlah lima mata... lima mata... Berjanggut tu nak tunggu. Tu yang malas. Until 2015.... Datang semangat nak jawab semua survey yang diorang hantar by email sebab terbaca ada blog update dapat cek dari globaltest market ni. Gigihlah aku menjawabnya. Almost enam bulan plus minus dapat jugak aku redeem cek dari globaltestmarket. Cek dapat hampir sebulan selepas redeem. First time dapat surat dari oversea kata ko. Kali ni global test market bayar guna US Dollar. Tak convert siap-siap ke RM macam selalu. 



So agak payah nak cairkan cek ni. Tapi tak lah susah mana. Melalui pembacaan setiap bank akan kenakan service charge untuk cairkan cek dari luar negara dan rate dia berbeza-beza. Sebab bank cimb dekat dengan ofice jadi aku tanyalah kot boleh clearkan cek ni. Malangnya cek dari luar negara hanya boleh di bankin kat tempat di mana akaun bank kita dibuka sahaja. Dah satu keje pulak aku nak ke taipan usj. Situ parking payah. Sesak... Manakala maybank pulak ratenya antara paling tinggi. Ntah btul ke tidak sebab aku tak tanya. Jauh sikit dari opis.

Senang cerita aku bankin kat affin bank jer. Fyi aku tak ada akaun dengan affin bank dan tak pernah dalam kotak fikiran nak buat urusniaga dengan diorang. Dah bank ni sebelah opis jer boleh laaa... Pening simpan cek luar negara lama-lama. hiks...

Disebabkan aku first time customer nak buka akaun hanya dikenakan bayaran serendah RM10. Aku masukkan RM50 sebab untuk proceed cek dari luar negara nanti kita kena bayar service charge dulu. Bayaran dalam RM 20++. 

Selepas sebulan convert ke duit malaysia dapatlah aku dapat RM 190++. Tolak service charge dapat total bersih RM170. Oklah kan buat tampung-tampung operasi pendekoran rumah. #hobi baru :)). 

3 comments:

Naimson Mokinson said...

Bagaimana nak redeem cek

Azi Azidah said...

Mulai 22 Ogos 2016 pihak globaltest market dah hentikan penebusan melalui cek fizikal. Sekarang boleh guna paypal.

Anonymous said...

Best dpt tebus cek.. usd 50 kena kumpul brapa poin?

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY