23 December 2015

Keputusan Ujian Penempatan Kelas Sekolah Agama

26 hb Nov hari tu sofea ada ujian nak tentukan kedudukan dalam kelas sekolah agama. Aku sampai 9.20am. Ujian start pukul 9. Jangka tamat 10.30am. Sepuluh kali aku baca surat tetap set dalam mind ujian start pukul 9.30am. Patutlah masa nak cari parking tengok tak de satu umat budak pun berlegar-legar kat hall. Semua dah duduk dalam kelas. Cikgu pun dah bagi explanation. Tak kan lah dalam surat suruh datang awal semua menurut perintah. Parah betul otak mak ko sofea...

Ujian tamat awal dalam 10.05 am. Lepas habis ujian tanya sofea dia kata sampai je terus kena buat muka surat 3. Jadi muka surat 1 & 2 buat tak? Buatlah lepas siap semua tu. Semua ada 9 muka surat. Betul ke jawab semua soklah tu. Cepat benar.. 

Antara soklan yang ditanya kata pia mana satu ciptaan allah & mana satu ciptaan manusia? Pia kata kereta dia buat ciptaan allah. Allahurabbi..... Dah la datang lambat, salah pulak. Kalau gini changes nak datang kelas pertama macam ermm la kan. Pastu sekejap sekejap dia kata boleh jawab, sekejap lagi pia macam tak tahu. 

Keputusan keluar 14hb Dis. Isnin hari tu balikla awal. Pergi beli buku sekolah sekali tengok keputusan ujian kelas tu. 

Nama sofea yang nombor tiga tu. Dapat kelas 1 Ehsan. You know what kelas 1 ehsan kelas keberapa? Kelas pertama untuk sesi petang!!! Terus kembang kuncup mak engkau. Gembira, sebak, terharu semua perasaan ada dalam hati ni. Mak ko dulu pun masa darjah lima dan enam baru dapat masuk kelas pertama. Memula dulu kelas ketiga@last ko. Anak dapat masuk kelas pertama haruslah gembira tahap the max. Kalau dapat result nombor satu tak tahu macam mana nak melompatnya. 

Sepetang tu keje meluahkan perasaan. Mr mama senyum je. Mr. mama apa tau, aku ni yang duk high pressure setiap hari. Mengajar setiap malam masa cuti tanpa gaji hari tu. Ada ke cikgu tadika bagi homework tiga empat muka surat masa bulan ramadhan. Untuk apa? Inilah hasilnya. Tak sia-sia juga tiga hari sebelum ujian tiap malam mengajar sofea. Juga tepat pilihan mama hantar tadika islam. Tadika yang orang kata tak glamor tu. Tapi akhirat nanti glamor u. 

Ini kelas sofea. Satu ilmu kelas pertama sesi pagi. Sofea sek. kebangsaan sesi pagi jadi sekolah agama sesi petang. Dapatlah kelas satu ehsan. Kawan mr mama cakap cikgu kata kelas keberapa pun tak penting. Nanti dah belajar oklah. Mana boleh tak penting. Jadi kenapa nak diadakan ujian penempatan kelas? Murid tahun 2 - 6 pun di pampang juga kedudukan kelas. Pentinglah tu...

Pengalaman aku dulu masa duduk kelas last memang semedang cikgu jarang masuk. Berbanding dua kelas pertama tu. Orang kata sekarang cikgu lebih menumpukan perhatian pada semua murid sebab nak kekalkan kecemerlangan sekolah. Ntah.. anak ko dapat kelas akhir haruslah ko cakap macam tu. Cer anak ko dapat kelas pertama lainlah pulak intonasinya kan... Sape tak bangga weh. Semua mak mak mesti bangglah anak dia pandai. Aku tak tahulah macam mana perasaan mak aku dulu bila aku bawak balik result upsr dapat 1A jer. Mesti ada sedih jugak dalam hati tapi mak aku tak tunjuk je tu.

Dulu aku memang sekolah agama kat sini. Aku ingat lagi kelas sofea tu bilik guru. Sekarang sekolah ni dah bertambah tiga bangunan. Dulu ada dua jer. Time aku darjah enam bangunan satu lagi dalam pembinaan. Aku tak sempat merasa bangunan yang dua tingkat tu. Bila tengok, masuk dalam sekolah ni teringat nostalgia zaman dulu-dulu. Tempat jatuh lagikan dikenang. Rinduuuu sangat zaman kanak-kanak. Masa kanak-kanak xsabar nak besar sebab malas nak pergi sekolah asyik belajar belajar belajar...


Hebat juga sekolah agama ni. Semoga sofea one of the student yang akan cemerlang tahun 2021.

Aku masih tak tahu beza antara sekolah agama dengan kafa. Yang aku tahu kafa tiap bulan kena bayar yuran. Kalau sekolah agama bayar sekali je awal tahun. Yuran every month average dalam rm8-9. Kafa kena bayar rm30 yang kat putrajaya tu. Member bagitau. Sekolah agama pia ni bawah Jais. Kafa yang putrajaya tu bawah Jawi ke?. 

17 December 2015

Dua hari selangor cuti

Long time no see blog.
Rindu...
2 minggu jer. mihmih...
Bz weh hujung tahun.
Katanya duduk jabatan besar kutip hasil kerajaan.
Makanya adalah terasa sikit panas punggung key in data penyata pemungut.
Walau pun begitu taklah sampai kena stay back malam.
Masih boleh update blog...
Masih boleh bawak anak kat opis...
Maknanya beban kerja bertambah 50% sahaja.
Eh maybe 5% aku rasa.
Banyak lompong... Main fb, ig, wasap.. (~.~)

Weekend lepas seronok no selangor cuti berderet.
Orang selangor keje putrajaya yang tak seronok sebab taska tadika tutup.
Kena bawak anak-anak kat opis.
Cuti aku dah habis licin licau.
Opis lama salah kira cuti jadi maybe kena bayar balik gaji terlebih amik cuti rehat.
Geram. 2013 pun pernah jadi kes sama.
Kdn bagi cuti 25hari sebab dah berkhidmat 10 tahun lebih kan
Padahal aku cuti tanpa gaji jadi kekananan turun.
Ni jadi lagi. I cannot accept.






Sekitar gambar airis dan hakeem kat opis.
Bercinta dua hari kena bawak gi opis.
Sofea kat opis mak ngah dia. Bahagi-bahagi.
Kalau bawak tiga-tiga mau pecah opis.

03 December 2015

Beg Jean untuk dijual air tangan Rina Hazrina

Hari ni aku nak promote beg jeans dari kawan maya aku. Kot ada sesiapa yang berkenan. Aku orang tengah@agent yang tak amik untung sesen pun tau. hehe. Bantu membantu amalan yang mulia. Gitu. Nak beg jeans dari air tangan Aziazidah jugak. Later-later ok. Later tu jangan tanya bila.... Tahulah aku kan lembs....

Bukan beg jeans pulak. 
Finishing guna magnetic button. 
Terus pada harga.  RM 35.00 exclude postage



Tote bag.
RM 45.00 exclude postage.
Wasap lelaju 019-2033086 or email edyeda@gmail.com kalau berkenan.
Sekian, wassalam.

02 December 2015

Majlis Kecemerlangan dan Graduasi Sofea 6 Tahun

Hari ni dua-dua member unit terimaan bercuti. Jadi iolls ada lebih masa nak publish dua entri. Bukan sebab member cuti kita pun cuti kerja. Mana boleh tak berkat rezeki tu nanti tau. Cuma kerja aku ni tak banyak dan bermusim. Sib baik pilih jadi pembantu akauntan dari PTKew dulu. Tak silap keputusan kita. Kita suka dah duduk kat kastam ni. Dulu masa kat kawalan filem rasa nak mati keje setiap hari kejar masa. Kena tanggung kerja cc lagi. 

Pengalaman lalu mendewasakan diri ini. Jangan tunjuk pandai dan rajin sangat nanti bila rerajin semua keje orang hambat kat kita. Now.. i am no body, no body., no body no.... Cer teka lagu apa tu? ?? Walau pun begitu bila bos suruh cover keje aku ok je nak belajar. Aku bukan pekerja derhaka. Belajar hari tu setengah hari jer. Amik amik nota apa yang patut pastu isnin semalam terkial-kial buat. Nak tanya orang lain pun tak de siapa tahu. Itu semalam hari ni pukul sebelas dah siap. Expert dah. Petang nanti baru nak sambung skit lagi. Matching matching penyesuaian pulak. Sementara tunggu petang, ada masa terluang tak tau nak buat apa, bosan giler so taiplah entri ni. Yang sorang lagi punya keje aku tak buat. 

15 November hari tu ada majlis kecemerlangan dan graduasi tadika pia dan hakeem. Sebenarnya tak ingat pun tarikh tu tapi sib baik je nampak kat gambar hakeem tu.

Altamat sudah sofea dua tahun sekolah tadika amali falah. Keputusan periksa akhir tahun hari tu still dalam lingkungan dua puluh-an daripada hampir 60 orang murid.





Gitulah serba sedikit gambaran suasananya sebelum naik pentas amik sijil dan goodies. Bila dah dua kali lalui benda macam ni mood nak amik gambo pun kurang. Lebih-lebih lagi ada anak kecik.

Ootd. :-) hehheh heh


Budak empat tahun dan lima tahun pun dapat jugak beg dan naik pentas. Dalam beg yang besar tu cuma ada sepeket kecil gula-gula jer. Itu pun dah buat hakeem kemain happy. Tak lepas pegang beg tu. Hakeem periksa dapat no 5 daripada 12 orang murid empat tahun. 

Ok, itu saja cerita dimajlis ini. Pintu belakang aku ni asyik bukak tutup bukak tutup taulah orang aku tulis blog nanti. Chow....

Keputusan kemasukan murid tahun satu 2016 selepas rayuan


17 Mac 2014 aku mohon sekolah A *akibat kes anon hari tu aku rasa dah tak selamat nak letak nama sekolah bagai* Aku mohon awal dengan harapan dapatlah sekolah A tersebut. Rupanya tak ye. Ko isi lambat pun tak apa. Asal alamat yang ko letak nanti searea dengan sekolah. Maksudnya kalau nak sekolah seksyen 2 kena alamat seksyen 2 atau 3 gitu. Macam aku alamat dengan sekolah dengan alamat rumah totally menyimpang jauh. 

Aku nak sangat sekolah A ni sebab dekat dengan rumah, ada bus sekolah dan hanya ada satu sesi. Tak delah nanti darjah satu sekolah kebangsaan sesi petang, darjah dua tukar pagi, tahun depannya tukar petang balik. Pening mak.

Mohon 2014, 16 Julai 2015 baru keputusan keluar. Sofea gagal ditempatkan di sekolah A. Dapat sekolah B. Jauh sangat sekolah ni. Dah la jauh, jem pulak nak kesana. Kawasan tempat tinggal aku sekarang semua perkhidmatan bus sekolah tak nak hantar kat sekolah B. Rugi ke diorang masa dan kos. Kecewa sangatlah bila tahu ditempatkan kat sini. Tak faham kenapa dalam banyak-banyak sekolah di hantar nya tempat yang lagi jauh dan lain kawasan.

Aku positifkan diri insyaallah bila buat rayuan nanti akan dapat sekolah A balik atau sekolah pilihan lain. So 10 September 2015 aku buat rayuan mohon balik sekolah A. Semua ni buat online jer. Idaklah aku turun naik PPD. Tapi kesilapan aku kat sini patutnya aku pergi je PPD sebab kawan aku dia terus pergi PPD dan paksa ppd masukkan jugak anak kat sekolah pilihan dia.  Dapat... Tambah sorang je lagi murid tak kan tak boleh.....

Dalam sistem kita boleh buat dua pilihan. Aku pilih sekolah A dan C. Kalau tak dapat sekolah A, sekolah C pun quiet ok. Sekolah C adik aku pernah bersekolah kat sini dulu. PMR dapat 7B. SPM pangkat satu ujung-ujung. Budak lelaki oklah kan. Eh apa kena nak bagitau result bagai ni. hahaha....

Sekolah ni ada dua sesi. Sesi pagi dan petang. Takkisah kalau sepuluh sesi sekali pun, janji kemudahan bus sekolah ada senang. Kalau tak dapat nak naik bus sekolah ustazah sekurang-kurangnya tak adalah buntu sofea nak pergi sekolah naik apa. 

16 November keputusan rayuan keluar, aku check jangan kata sekolah A, sekolah C pun tak dapat ko. Memang rungsinglah. Tak kan aku nak berhantar berjemput sofea pulak. Jauh tu putrajaya puchong. Tol lagi... Nampaknya 18/1 tahun depan kena bersujud melututlah kat ppd.... Sebelum tarikh tu maybe banyak lomponglah sofea sekolah tak sekolah. 

30 November 2015

Kisah penyusuan aku dan anak-anak

Masa aku lahirkan sofea sekitar tahun 2009 aku memang naif sangat pasal penyusuan susu ibu ni. Bukan tak baca atau cari maklumat tentang penyusuan susu ibu semasa mengandung. Tapi pengalaman dengan pembacaan sangat-sangat berbeza okey. Aku ingatkan lepas lahirkan anak, automatik boleh terus susukan baby dengan jayanya. Tak sangka rupanya banyak halangan dan cabaran yang menanti untuk menjayakan menyusukan susu ibu sebenarnya.

Hari pertama kat wad bersalin memang aku tak nampak apa-apa masalah nak susukan sofea. Aku bersalinkan sofea dalam pukul 1 pagi hari sabtu. Bersalin waktu orang tak keje memang tak best kau tahu. Sebab doctor tak ada. Bersalin kat hospital kampung. Yang handle aku bersalin masa tu sorang misi jer. Kebetulan sebaik aku selamat melahirkan sofea terus sofea uk uk. Baguslah kan. Sebab kalau baby tak berak tak boleh keluar hospital. Tapi moment nak mendakap dan menyusukan baby lepas-lepas bersalin tu aku tak dapat. Misi tak kisah pun nak suruh aku bf baby. Dia sibuk nak cuci berak sofea dulu. Huhu.


Lepas naik wad baru aku dapat menyusukan sofea buat kali pertama. Baby baru lahir memang kerja dia tido je. Susu pun tak banyak mana. So okeylah. Tahu tak susu pertama yang keluar dari badan kita tu dinamakan kolostrum. Kolostrum mengandungi khasiat sebaiknya yang diperlukan oleh bayi. Kolostrum mengandungi antibodi yang melindungi bayi daripada jangkitan seperti cirit birit, radang paru-paru dan selsema. Walau pun susu pertama yang keluar tu semacam cair dan jernih sikit tapi sangat berkhasiat untuk bayi kita. Sebab tu penting lepas bersalin kita terus susukan baby kita.

Lepas pulang ke rumah bermulalah kisah sedih aku dalam menyusukan sofea. Hari pertama dan kedua lepas bersalin, setiap kali sofea menyusu dua jam menyusu pun masih tak sudah-sudah. Apa kesss… Kebetulan sofea kena jaundice. Tinggi jugak dekat nak 300. Dah nak kena masuk wad. Masa bersalin tu aku kena gunting teruk. Pepaham lah kalau nak berulang alik ke hospital. Sakit ooo nak gerak banyak-banyak.

Doktor suruh kerap bagi susu. Selang sejam supaya kuning dia dapat dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Dah air susu tak de. Sofea melekap je tapi kencing tak banyak mana. Mertua dan ipar duai mula push suruh bagi susu formula. Time tu takde sapa nak support atau tolong fikir untuk cari jalan penyelesaian ke apa. Aku memang dilahirkan dalam family yang arwah mak fully breastfeedkan anak-anak dia. Memang stresslah kena push kiri kanan. Akhirnya terpaksa mengalah jugak bagi susu fm. Dah tak tahu nak buat macam mana lagi. Tetanya kat kekawan nak banyakkan susu badan pun tak berjaya. Malam-malam menangis tepi katil cerita kat laki tapi mr. mama kata ikutkan je lah cakap mek. Laki pun tak membantu. Sebab dia pun tak tahu nak buat macam mana. Untuk menjayakan penyusuan susu ibu sokongan dari suami sangat penting. Aku tahu time tu laki aku pun tersepit antara anak, bini dan emak. Kena dengar cakap orang tua yang lebih berpengalaman walaupun dia tak rela.


Time hakeem alhamdulillah aku berjaya menyusukan hakeem sehingga dua tahun. Kali ni aku dah pandai sikit. Clap hand to me… Lepas bersalin hakeem, susu sama je macam sofea. Tak berapa nak ada. Tapi lepas pergi berurut, berurut tang breast tu tau, susu keluar mencurah-curah. Haishh apsal masa sofea dulu tak terfikir nak urut bagai segala.

Buat ibu-ibu diluar sana, anda digalakkan menyusukan bayi anda secara eksklusif selama enam bulan dan seterusnya sehingga ke dua tahun ye. Yang dimaksudkan secara eksklusif itu adalah susu ibu sepenuhnya tanpa makanan dan minuman. Air putih pun tak boleh bagi. Ramai yang tak tahu tak boleh bagi air masak kat baby untuk enam bulan yang pertama kalau korang menyusu susu badan sepenuhnya.

Sesungguhnya susu ibu adalah makanan terbaik dan lengkap bagi bayi. Tiada siapa yang mampu sangkal. Cuma masih ada lagi segelintir yang belum sedar akan khasiat dan kebaikan susu ibu. Biasa sangat aku dengar, masa pantang je ibu-ibu menyusukan baby. Lepas naik kerja terus topup dengan susu formula Daripada bagi EBM baik bagi susu formula. Diorang kata susu tu tak elok sebab dah simpan lama dalam peti ais. Sebenarnya walaupun ebm tahu tak khasiatnya masih jauh lebih baik dari susu formula.

Antara kebaikan susu ibu adalah dapat mengurangkan risiko mendapat pneumonia, cirit-birit, otitis media, asma, obesiti dan penyakit kronik yang lain dalam kalangan kanak-kanak dan remaja disamping melindungi daripada mendapat kanser payudara. Haa susu ibu ni bukan sahaja sebagai makanan baby masa bayi je tau tapi kelebihannya juga dapat dilihat dalam jangka masa panjang. Bayi yang menyusu untuk tempoh yang panjang dan eksklusif juga kurang mendapat penyakit khususnya jangkitan gastrousus, pneumonis dan otitis media berulang. Habis kenapa airis tu kena jugak jangkitan paru-paru? Dah kata mengurangkan bukan 100% tak akan dijangkiti langsung. Lagi pun masa aku mengandung airis, 9 bulan tu boleh bilang berapa kali aku minum susu dan makan ubat yang klinik bagi tu. Itu memang my faultlah. Sampai sekarang aku menyesal tapi aku tak bagi tahu kat sapa-sapa terutama kat doctor. Matik kena marah. Airis lahir tak cukup berat berbanding abang dan kakak dia. Tapi benda dah lepas. Yang penting untuk kesihatan dan kebaikan baby kita pemakanan yang seimbang adalah sangat penting semasa mengandung mahu pun selepas melahirkan. Tanpa makanan yang berkhasiat jugak susu badan boleh drop tau. Susu ibu juga mengandungi zat khusus yang penting untuk perkembangan otak. Orang kata siapa yang minum susu ibu lagi bijak. Betul ker?

Aku berani kata beza sangat anak yang menyusu ibu dengan susu formula. Based on experience aku. Tiga orang anak aku, dua daripadanya menyusu badan. Airis aku berjaya  menyusu dengan susu badan sepenuhnya selama lapan bulan. Perangai dia sebijik dengan hakeem. Bukan aku nak cakap anak yang menyusu susu formula tak bagus. Tapi jalinan kemesraan antara anak yang menyusu susu ibu sangat berbeza rapatnya dengan cara anak yang kaedah penyusuannya lain. Hakeem dan airis kalau dia sedih ke merajuk ke dengan aku dia tak akan baik atau berenti nangis selagi tak dapat kata kemaafan dari aku. Berbanding dengan sofea kalau dia berkecil hati atau merajuk dia akan duduk di satu sudut dan berdiam diri untuk berapa ketiga kemudian akan happy bermain semula. Maybe jugak sebab sofea dia independent. Dari kecik aku dah hantar taska pun sama. Tapi apa yang pasti beza ah anak yang susu badan dengan susu lain. Menyusu susu badan ni pun mudah dan menjimatkan. Tak payah korang nak hangkut segala thermos, botol susu, pencuci botol kalau nak travel kan. Ini dapat mengurangkan risiko pencemaran yang mungkin berlaku dalam kaedah penyusuan yang lain.

Penyusuan susu ibu ni bukan sahaja memberi kebaikan kepada bayi tetapi juga kepada ibu itu sendiri. Aku nak share sikit pasal berat badan aku lepas bersalin. Masa mengandungkan sofea hari tu berat cecah sampai 68kg. Lepas sebulan sofea lahir berat turun 15 kg. Tapi pinggang masih tak mengecil. Ikutkan aku pakai seluar saiz 27/28. Kena pakai seluar saiz 33. Tiga empat bulan lepas tu baru slowly turun. Tak macam time hakeem dan airis sebulan je bersalinkan diorang aku dah dapat berat badan asal 48kg. Seluar yang masa sebelum mengandung pun dah muat. Inilah kebaikan susu ibu. Tak payah nak buat senaman pun boleh turun badan secara automatik.

Selain itu, penyusuan susu ibu dapat melambatkan kedatangan haid. Time sofea dulu, sofea dua bulan period aku dah datang. Sebab tu cepat je aku dapat hakeem. Sofea sepuluh bulan aku dah disahkan mengandung kali kedua. Padahal time tu aku pjj dengan mr. mama. Time hakeem, period aku datang balik masa umur hakeem  dah setahun lebih. Sememangnya penyusuan susu ibu mampu menjarakkan kehamilan. Penyusuan susu ibu juga boleh mengurangkan risiko mendapat barah buah dada dan ovary. Barah payu dara memang pembunuh utama wanita. Takut tau lebih-lebih lagi aku pernah ada operate lump. Untuk mendapat kanser payudara adalah tak mustahil. Jadi mencegah itu lebih baik daripada merawati ye tak?


Untuk berjaya dalam penyusuan susu ibu bukanlah mudah. Sokongan keluarga, ilmu pengetahuan yang cukup dan semangat yang tinggi dalam diri sendiri mampu menjayakan penyusuan susu ibu. Telah terbukti penyusuan susu ibu mampu meningkatkan taraf kesihatan kita sekeluarga. Untuk itu jangan lupa layari laman web http://www.infosihat.gov.my untuk mengetahui lebih lanjut tentang amalan gaya hidup yang sihat.

27 November 2015

Tempahan beg jeans 2015 #6

Kan dah kata habis-habis aku up cerita beg jeans. Beg-beg ni semua aku buat masa cuti separuh gaji hari tu. Alhamdulillah banyak jugak order sepanjang cuti tu. Sampai ada yang aku tolak, yang tak siap-siap lagi hingga sekarang pun ada. Sori sangat-sangat bagi yang tertunggu-tunggu. Memang sekarang tak sempat nak menjahit. Hari keje balik dah letih memang tak pegang mesin. Sabtu ahad siang tak kan dapat pegang jugak sebab bun everytime aku labuhkan punggung kat #kerusikuningku itu mula dia bergayut-gayut kat kaki aku. So masa yang ada hanya malam sabtu dan ahad sahaja. Boleh bayang berapa banyak je aku larat jahit.

Selain tu aku tengah nak fokus mengajar anak-anak setiap malam at least satu jam. Risau sangat tahun depan sofea dah nak darjah satu. Banyak lagi yang dia belum catchup. Tak leh nak harapkan cikgu seratus peratus. Zaman sekarang budak-budak tak sama dengan zaman kita dulu.. Sebab tu sekarang aku private ig. Tak ada beg baru. Nanti bila ada baru aku open balik ig. Tapi sesiapa yang nak follow dulu boleh je nanti kita lelaju approve okeh.

Sling beg tempahan akak dari shah alam. Kakak ni dah dua kali tempah. Kakak ni the only one customer yang nak cod. Hari tu dia datang rumah semata-mata nak amik beg ni sebab aku tak de kereta nak pergi tempat yang biasa kitaorang cod. Lepas balik dia wasap nak order lagi 3 beg. Tapi macam tak sempat jer nak buat. 

 
Tempahan dari terengganu. Untuk letak breastpump. Aku tak tahu beg breastpump tu macam mana. Tapi rasanya better ada tali panjang dan boleh jinjit dengan tangan. Maka terhasillah sebegini.

Beg breastpump ni aku tak buat adjuster sebab macam biasa seluar jeans tak panjang mana. Kalau letak adjuster lagi memendekkan tali beg sedia ada. Terima kasih laki jadi model tak berbayar.

This beg belong to orang terengganu tadi. Sebenarnya beg breastpump tu aku design macam ni memula. Tapi sekali ukur terkecik pulak. Still dia nak. Pengumpul beg katanya.




Tempahan dari sarawak. First dapat customer dari seberang laut. 

Sekian show kali ni. Fyi, buat masa sekarang memang aku tak terima sebarang tempahan beg jeans lagi tapi aku ada buat ready stock dan akan upload kat ig dalam masa terdekat. Boleh follow ig aku dulu ye kalau berkenan. 

12 November 2015

Homescholling?

Aku akui walaupun anak dah tiga tapi aktiviti homescholling ni masih baru mendapat perhatian dihati. Patutnya masa jadi fulltime housewife jaga hakeem dulu aku dah buat aktiviti homescholling ni. Adalah ajar sikit sikit tapi tak berapa proper. Sudahnya hakeem masa hantar kat taska serba terkapai-kapai berbanding rakan sebaya dia yang lain. Nasib baik budak lelaki akal ada 9. Aku tengok laju jugak dia catch up lepas masuk tadika ni. Tak sangka boleh mengeja, menulis dan menghafal. Kalau diberi didikan dirumah rasanya lagi much better. Insyaalllah mama try my best. Better late than never. Aceceh... 

Aku terpanggil dan terkesan dengan homescholling selepas ustazah wasap gambar bun belajar masukkan pencil dalam botol. Ustazah kata leka sangat dia. Memang kat rumah pun dia suka masukkan mainan dalam apa jua penutup yang ada. Mama dia jer yang tak perasan minat nak belajar bun yang membuak-buak tu. Ok nanti kita pergi diy, kedai rm2 cari bahan-bahan ye... Nanti bila tu tak tahu ler.. Kihkihkih

Target aku nak ajar sofea dan hakeem bahasa english. Bun sekali la. Rasanya untuk umur hakeem sedang-sedang elok ajar sekarang. Tapi sofea agak lambat. Dah nak masuk darjah satu pun. Like i said better late than never kan. Ada sebulan lagi sebelum naik darjah satu. Cuti sekolah pulak tu. Budak-budak tu bukan tak suka nak belajar tapi maknya mmg ada banyakkkkkkk sifat M.... Doakan semua aku istiqamah yer.

09 November 2015

OOTD : Baju paling murah tapi selesa

Alololo kemain lagi nak berootd bagai. hikhiks...

Baju dari poplook. Tudung AJ beli kat zalora. Bila pakai cam gini ada yang tegur ada event apa hari ni. Hamboi hamboi kasi canlah akak melaram sekali sekali.

Ni ootd hari jumaat lepas. Ada EKSA kat opis. Kemas kat tempat sendiri-sendiri jer. Tema baju warna merah. Aku tak beli baju EKSA opis. Tu yang pakai baju ni adalah merah merah sikit. 

Memang dah lama minat kat baju ni. Tapi takut nak beli sebab dia kata ukuran bahu 40cm. Besar ko. Aku pakai baju bahu 36cm/14inci. Kebetulan masa cuti separuh gaji hari tu poplook ada buat sales sampai 40%. Selalu ah poplook ni ada sales. Korang kena jadi bijak je macam aku. Beli time sales kalau rasa was was nak beli online. Jadi taklah rugi kalau salah. Haha.. 

Baju ni actually memang dah on sales item. Dah lama dah baju poplook keluarkan. Nak clearkanlah tu. Harga asal baju tak silap 60+ jadi 25+-. Pastu tambah lagi sales on sales tahu tak jadi berapa. Aku beli baju ni siap postage RM 15.30. Bijak tak bijak aku. Jatuh baju ni berapa semua. RM 9.30!!!. I likee.... Bila try cutting cun cun kat badan. Tak ketat tak longgar sangat. Just nice. Tang bust ngan shoulder semua ngam ngam soi. Lagilah berbaloi baloi...

06 November 2015

Barang terpakai : Almari hias & almari dapur

Kalau mr. mama ada kerja pindah rumah mesti akan ada barang-barang perabot yang dia bawak balik. Kadang-kadang rimas. Sebab rumah kecik. Tak tahu nak letak mana. Nak kasi kat orang bukan senang. Mr. mama ni nak kata kedekut tak. Dia punya sentimental value tu sampai rela barang tu memburuk kena buang daripada bagi orang dan dapat pahala. Tak faham aku.

Lepas aku marah, sapa tak geram kan barang elok-elok orang bagi rosak macam tu jer. Padahal ramai je yang nak. Nak free laa... Yang nak beli pun ada. Tapi bila ada yang bertanya laju dia simpan dalam rumah. Sampai penuh barang dalam rumah. Now dia dah takut takut jugak nak bawak balik sebab confirm akan dengar aku membebel. Mana yang tak berapa cantik terus bagi kat orang atau pekerja. Yang cantik-cantik tanya bini dulu nak ke tak nak. Heheh...

Almari ni orang puncak jalil bagi. Macam cantik jer macam comel nak bagi kat orang. Terus aku letak kat dapur. Actually masa on the way balik ada dah bangla nak beli rm150 tapi sebab owner dia follow lori mr. mama jadi agak-agakla nak jual kan. Orang bagi kita pi menjual apa rasa hati dia... Duit tu nak bagi ke sapa nanti. Share dua ke? :-p

Almari ni pun cantik juga. Arwah mak ada beli patern cam gini buat letak tv cam aku buat tu. Bawah letak pinggan mangkuk. Atas susun perhiasan. Now orang dah tak pandang dah almari macam ni kan. Nak deco pun dah tak musim. Sebab almari ni menjimatkan space aku amiklah. Tapi tak boleh nak letak pinggan mangkuk bawah tu lagi kang anak-anak main pecah pulak.

Mulanya aku letak rak tv kat situ. Tapi tengok letak almari hias ni lagi kemas dan tersusun. Tu yang keluarkan rak tv yang dalam gambar tu. Dah rak tv tu tersadai kat luar rumah pulak. Asalnya ada orang nak beli rak tv tu tapi kena angkut naik tingkat 4 tak de lif. Dah la rak tv tu berat sangat. Tak kuasa... Rosaklah lagi jawabnya tu dah tiap petang ujan kena tempias.

05 November 2015

Kembali bekerja

Hai hai hai...

Rindu sangat kat blog ni. Dah lama tak update. Tak tahulah nak kata tak sempat atau tak ada cerita. Malassssssssssssnye nak update laa.

Aku dah start keje. Pagi ni datang opis ramai yang mengeluh jalan banyak tutup sebab Formula E sabtu ni. Kata tutup malam ni pukul lapan. Tapi pagi ni dah ada certain jalan yang dah ditutup. Semalam sape yang tunggu bas kena halau. Nasib baik mak ngah cepat sampai. Kalau tak dengan aku aku kena halau. 

Petang ni nak balik tak tahulah macam mana. Bisinglah mak ngah tu. Esok lagilah depan kastam tutup habis. Kena jalan jauhla nampak gayanya. Awatlah menyusahkan lagu ni. Tahun lepas tak pernah rasa pengalaman segini sebab keje kat presint 1 kan...

Antara laluan yang akan ditutup. Sila hindari jalan-jalan ini. Kalau tak boleh mengundang kepanasan hati.


Semangat kerja hari pertama. Yok kita puasa. Nak habiskan puasa ganti. Sekali tgk hari perut mendidih kelaparan. Bukan tahap mendidih menggelegak dah. Terus buka puasa dan pertama kali beli makanan kat foodcourt opis. Not bad lah. Hari ni ingat nak puasa sekali tengok apa mak ngah tulis tu terus tak jadi puasa. hahaha... Nasib baiklah kan sebab petang ni nak balik confirm kena jalan kaki jauh.

Banyak gila bekal nak kena sediakan pepagi. Anak-anak, diri sendiri dan kalau ada lebih bagi kat jiran sebelah rumah@makngah. Kalau tak puasa memang bawak bekal pergi keje. Petang balik keje terus masak tuk makan malam dan tuk bekal esok. Kalau rajin dan bun tak meragam pepagi buat breakfast tuk diri sendiri dan anak-anak. Bun punya bekal ke taska masih istiqamah buat sampai ke hari ni. *Bun nama manja airis* :)


Ni ustazah wasap gambar kata bun ikut dia amik bebudak balik sekolah. Amboi bun sebijik perangai abang akeem. Nasib airis behave cuma bun demand tak nak duduk taska. Nak tido kat rumah ustazah. Nak tido atas tilam empuk le tuuu. Dasar anak mama.

22 October 2015

Peluang perniagaan yang menguntung

Zaman sekarang ini, aku yakin ramai yang selain bekerja sepenuh masa ada yang buat business part time kan. Nak cari duit lebih untuk menampung keperluan hidup. Juallah apa sahaja janji yang boleh mendatangkan duit. Mana kan tidak barang keperluan sekarang semua mahal. Lebih-lebih lagi selepas gst. Dan baru-baru ni kenaikan kadar tol. Aku pun tak terkecuali terkesan dengan kenaikan tol ni. Sehari nak ke tempat kerja pergi dan balik tol jer dah rm8.40. Pengsan tau…. Memang kena cari side income macam ni.



Bila kata nak buat business ni mesti ramai yang tak berani, takut gagal kan. Mr. mama tu berapa kali dah orang tipu tak bayar. Tapi sebab orang Kelantan ni minat berniaga. Gagal sekali bukan bererti gagal untuk selamanya. Cuba dan terus mencuba. Insyaallah pasti berjaya kalau kita tahu peluang perniagaan yang boleh mendatangkan untung dan berisiko rendah.

Korang pernah dengar tak Usahawan.com Sdn Bhd? Usahawan.com Sdn Bhd ni adalah merupakan syarikat 100% milik Bumiputera, berdaftar dengan Kementerian Kewangan MaIaysia sebagai pembekal produk & perkhidmatan yang berkaitan seperti percetakan dan makanan.

Usahawan.com menjurus ke arah menjadi penyedia peluang perniagaan yang serba-boleh dan berkesan di negara ini. Hasrat Usahawan.com Sdn Bhd adalah untuk membantu peniaga kecil & sederhana, pesara, graduan, bakal usahawan untuk memiliki dan mengendalikan perniagaan yang berjaya dan berkembang maju. Moto mereka ialah “Mencipta Peluang Perniagaan Baru untuk Peniaga Kecil dan Sederhana”.
Pakej perniagaan yang disediakan di Usahawan.com pula sesuai untuk diniagakan secara part-time atau full-time samada di rumah, kedai, kiosk, karnival, ekspo, pejabat, sekolah, kolej, universiti mahupun secara online bergantung pada jenis perniagaan yang dipilih.
Semua produk yang dijual adalah pada harga yang berpatutan dan mampu dimiliki segenap lapisan masyarakat. Usahawan.com Sdn Bhd juga memberi demo & latihan secara PERCUMA berdasarkan permintaan. Latihan tersebut akan diadakan di pusat latihan mereka di Senawang, Negeri Sembilan. Dan paling penting selepas korang membeli salah satu pakej yang mereka tawarkan mereka ini akan sentiasa bersedia memberi khidmat bantuan teknikal dan khidmat nasihat jika diperlukan secara berterusan. Taklah nanti korang terkontang kanting tak tahu nak buat macam mana dengan business yang dibuat tu.

Tengok ada pelbagai pakej perniagaan yang ditawarkan oleh Usahawan.com. Antaranya pakej perniagaan percetakan dan makanan seperti pakej perniagaan button badge, pakej perniagaan cetak mug, pakej perniagaan t-shirt dan cenderahati, pakej perniagaan popcorn + kiosk beroda, pakej perniagaan takoyaki, pakej perniagaan waffle bubble, pakej krispy friend chicken dan banyak lagi.


Aku sangat tertarik dengan satu pakej perniagaan yang ditawarkan di Usahawan.com iaitu pakej perniagaan instant business card. Pada masa sekarang aku rasa business card adalah satu benda yang wajib ada pada semua orang. Nak berniaga kena ada business card barulah orang tahu business kita. Macam mana nak berhubung dengan kita.
Even blogger sekarang pun dah ramai yang buat business card. Iyelah nak bagi kat syarikat pengiklan dan rakan blogger yang lain tahu kita punya link blog kan. Tak kan setiap kali jumpa nak tulis kat kertas pulak. Bagi graduan lepasan bidang grafik atau sesiapa yang ada kemahiran design business card, ini adalah peluang keemasan korang untuk menceburi bidang percetakan ini. Dengan kemahiran yang ada, selain mencetak business card korang juga boleh mengembangkan perniagaan dengan mendesign business card customer kan. Modal untuk memulakan perniagaan instant business card ini adalah serendah RM550 sahaja. Murahkan?
Satu lagi pakej perniagaan yang menarik disediakan oleh Usahawan.com adalah pakej perniagaan pop corn + kiosk beroda. Kenapa aku kata menarik? Dengan modal serendah RM 1350 korang dah dapat full pakej untuk memulakan perniagaan pop corn.
Daripada mesin popcorn & chart, bahan mentah, kertas pembungkus, peralatan hingga ke manual panduan dan cd semua disediakan. Penghantaran juga adalah percuma sekitar semenanjung malaysia.
Perniagaan ini sangat sesuai untuk golongan seperti pelajar, pesara atau suri rumah yang nak berniaga secara part time. Depan rumah pun boleh berniaga sebab dah ada kiosk beroda dan ruang yang digunakan juga sangat kecik. Tak payah nak fikir nak buat tempat untuk berniaga atau sewa stall.
Sebenarnya ada banyak lagi pakej perniagaan yang disediakan oleh Usahawan.com buat peniaga yang nak berniaga secara kecil-kecilan dan sederhana. Modal pula adalah rendah dan risiko kerugian yang sangat minimal.
Bagi yang berminat dengan pakej-pekej tersebut, anda boleh membeli secara online dengan melayari lawan web mereka http://www.usahawan.com atau datang sendiri ke pejabat urusan atau cawangan-cawangan berdekatan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pakej yang di tawarkan.


Pejabat Urusan Seremban
No 7-G, Jalan Coco Drive 3, 
Taman Bandar Senawang, 70450 Seremban, Negeri Sembilan

Hotline: 1-300-888-114
H/P: 013-6063393

Cawangan Shah Alam
No 8-48 G, Blok 8, Ground Floor, 
Jalan Pahat H, 15/H Dataran Otomobil, 
Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor

Tel: 03-55235089
H/P: 012-2414471

Cawangan Johor Bahru
No 41-01, Jalan Pendidikan 3, 
Taman Universiti, 81300 Skudai, 
Johor

Tel: 07-5204034
H/P: 012-6738994

Cawangan Seberang Jaya
No 6, Jalan Todak 5, 
Pusat Bandar Seberang Jaya, 
13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.

Tel : 04 – 3838291
H/P : 019-6714844 

15 October 2015

Airis dah boleh jalan

Yeayy finally. Penat mak tunggu. Dari tujuh bulan hari tu. Duklah meniti. Jalannya tak tak juga-juga. Ikutkan airis yang paling lambat jalan dibandingkan dengan abang dan kakak dia. 

Sofea juara. 10 bulan dah boleh. Hakeem setahun dah slow slow. Means sebelas bulan lebih dah mula belajar jalan. Airis setahun seminggu baru nak bermula. Itu pun aku pulun ajar guna stroller. Suruh dia tolak stroller tu bagi bergerak dan dia ikutlah stroller tu kemana. Ntah sebab tu ke bukan tapi nampaknya berhasil. Seminggu selepas tu baru macam airis sedar akan kewujudan kaki dia. 

video
Video airis jalan. 

Aku sekarang dah start bagi airis dengar cd bacalah anakku. Kaedah phonic tu. Airis suka sangat belajar. Anak ketiga ni baru ada macam sikit kesedaran nak ajar dari awal. Dulu masa hakeem langsung non ada. Kuat na berkelek si hakeem tu. 

14 October 2015

Cek keempat nuffnang

Assalamualaikum
Salam maal hijrah buat semua pembaca blog aziazidah...
Semoga tahun baru ni membawa lebih sinar buat kita semua.
Semoga hari ni dan hari-hari mendatang membawa lebih banyak kebaikan dalam diri kita berbanding hari semalam.
Semoga kita menjadi insan yang berjaya di muka bumi dan di akhirat kelak. Insyaallah

Pembakar semangat untuk terus berblog.

Aku start berblog bulan empat tahun 2010. Kakak aku yang bagitau pasal blog memblog ni. Dia pun tahu sebab masa tu redmummy masuk harian metro. Aku buat blog sebab terpengaruh dengan cerita redmummylah. Gigih aku create blog sampai tidur-tidur lewat. Kebetulan time tu laki keje kat kelantan. Elok benar...

Buat blog hari ni, hari tu jugak daftar nuffnang. Tiap hari bukak akaun nuffnang. Check uv, cpc & be. Dah blog baru mana nak ada pengunjung. Dah tak war warkan kan. Sampai satu masa aku pun dah malas nak fikir pasal duit, pasal nuffnang ke apa. Dah tulis belog tu rasa satu tanggungjawab. Setiap hari menaip dah alah bisa tegal biasa kata orang. Ntah bila sedar sedar dah ada dua tiga be sekitar penghujung 2011. Ada yang dah jadi meter earning pun. Lama kan baru nak dapat. Setahun lebih. Orang lain dua tiga bulan dah dapat pikat nuffnang.

Alhamdulillah bersyukur apa adanya. Sampai sekarang be@cpuc masih menyinggah walaupun earning tak banyak mana. Blog picisan jer. Itu sebab dah lima tahun lebih berblog baru lah empat kali cashout. Itu pun tak sampai empat angka. Doakan semoga tahun baru ni kita semua akan lebih dimurahkan rezeki. Amin.

13 October 2015

Barang buangan : Hp & Grill

Sebenarnya tak tergamak nak tulis tajuk macam ni. Tapi hakikatnya memang ni barang buangan. Nak tulis barang terpakai rasanya tak kena. Sebab barang ni owner dia dah buang dalam plastik sampah. Dah tak nak. Aku tak tahu nak kata apa. Nak kata rakyat malaysia ni kaya benar ramai gak yang hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang. BRIM berebut orang isi. Ermmmm...

Bulan lepas laki aku keje part time bawak lori compack. Lori compack tu lori sampah. Pergi amik sampah dari rumah ke rumah. Kalau sampah yang letak depan rumah ada lori lori datang amik tu tau tau lah kan mesti kawasan orang kaya kaya. Yang sedang sedang ni biasa buang kat dalam tong majlis perbandaran jer. Laki aku kerja dia tukang bawak lori je. Yang mengutipnya indon-indon. Diorang nilah yang punggah segala sampah sampah tu. Pastu bahagi2kan dengan driver lori. Priority lebih pada driver lorila. Yang lebih2 tu baru indon tu amik. 

So inilah hasil yang laki aku dapat kutip. Ish ish sedih bunyinya. 


Nokia X3. Elok molek lagi. Selalu telefon ni masalah dia bateri. Tapi bateri hp ni, aku caj tahan tiga hari boleh guna. Tak tahu pasai apalah owner ni tak nak. Dah tak musim kot. Sebab aku pakai tab bila call dengar satu dunia jadi hp ni rasminya dah jadi milik aku. Wallpaper gambar airis lagi tu. Camera 3 megapixel jer. Jadilah buat tetangkap gambar anak anak...

Grill ni tuan rumah bagi direct kat mr. mama. Kaya tak kaya orang malaysia. Beli tapi tak nak pakai. Dapat pulak laki yang suka simpan barang laju je dia amik. Dah selamat laki aku membakar ikan patin kegemaran dia.

Ada lagi barang lain yang laki aku bawak balik macam speaker, earphone, ps2. Malas aku nk snap benda yang aku tak minat. Paling best mr mama ada bawak balik hp samsung note berapa ntah. Yang ada pen untuk tekan skrin tu. Yang tu pun owner rumah bagi direct kat mr. mama tp xleh nk guna lagi sbb batery owner tak bagi. Dah try pinjam bateri orang, hidup tepon tu. Seee.... Macam mana kerajaan tak naikkan yuran taska tahun 2016 nanti. Rm600 - rm800. My kad nak kena bayar seribu ye kalau hilang kali ketiga. Pitam mak......

12 October 2015

Kumpul point di drypers baby club dan tebus pelbagai hadiah

Anak korang pakai pampers apa? Aku dari sofea sampailah airis guna drypers. Masa memula sofea lahir dulu aku guna fitty. Tak tahukan. Beli yang murah dulu tuk try and error. Sofea lahir bulan sepuluh. Aku pantang kat kelantan. Taulah kelantan hujung tahun macam mana cuacanya. Asyik hujan.

Jadi malam kuatlah kencingnya. Minggu ke2 guna fitty mula merah2 bontot sofea. So mil suggest beli drypers. Katanya elok. Yup walau pun sofea kuat kencing malam tapi tak adalah sampai merah merah bontot even kadang tak tukar pun pampers semalaman.  

Paling best bila kita beli drypers boleh kumpul point. Pastu boleh tukar dengan pelbagai bentuk hadiah. Tak tahulah pampers jenis lain pun ada program macam ni ke tak. Sebab aku tak pernah tukar ke jenama lain. 
 
Senang je nak nak redeem macam aku redeem kat atas ni. Dalam plastik drypers tu ada barcode yang membolehkan korang tebus hadiah secara online. Daftar je kat drypers.com.my, masukkan barcode, cukup point boleh tebus macam macam. Bukan setakat barangan drypers tapi permainan yang merangsang minda baby pun ada. 

Actually program ni dah ada dari zaman sofea lagi. Tapi sebab masa tu kena poskan barcode jadi aku malas. Dah ada online macam ni senang. Point aku tak banyak tu yang dapat tebus tiga benda ni jer. Baru tahu masa airis tiga bulan. Itu pun sales women kat mydin yang bagitau. Kalau tak sampai mati tak tahu. hehe... Hujung bulan 9 hari tu terus tebus, minggu lepas sampai. Diorang pos guna pos laju. Tak tahan aku nak simpan bebanyak point..  Jadilah kan.... Sapa nak bagi.

09 October 2015

Jalan-jalan : Taman Botani Shah Alam @ Bukit Cerakah

Last day cuti sekolah hari tu kitaorang sefamily pergi taman botani shah alam atau lebih dikenali sebagai bukit cerakah. Zaman sekolah rendah ini adalah tempat yang wajib dilawati dalam aktiviti sekolah kan. Sekarang? Kidzania apa... 

Dah hampir lapan tahun aku tak jejak kaki kat sini. Last pergi dengan mr. mama masa lepas exam sem berapa ntah untuk release tension. Kitaorang sewa bicycle pastu ikut laluan yang belah kiri yang berbukit bukit tu. Orang lain semua pi sebelah kanan. Konan nak privacyla.. Sekali amik rasa nak pitam kayuh ok. Bukit cerakah ni actually lebih sesuai untuk aktiviti riadah cam jogging and cycling.

Jika dibandingkan pergi masa zaman kecik dulu, masa bujang dan sekarang dah kawin tak banyak beza. Masih sama. Cuma pintu masuk yang dulu dah tutup, diganti dengan pintu masuk sekarang yang lebih luas di kawasan hadapan sebab ada banner kat luar tu tulis ada flea market. Masa aku datang tu tak ada flea market tu maybe cuti raya haji. Agak tak menarik pintu sekarang bagi aku. Yang lain lain masih sama. Tempat sewa basikal, taman-taman yang ada didalamnya semua masih sama. Yang membezakannya adalah tahap kebersihan. Makin worst.

Ada sesetengah kawasan aku tengok dah tak berapa terurus. Contohnya kawasan tanaman padi yang dulunya pernah dijadikan lokasi pertandingan explorace kini aku tengok dah terbiar. Kotor ada sampah sarap dalam paya tak ada sapa nak bersihkan ke. Pengunjung pun satu buang sampah merata rata. Kalau sekarang disuruh masuk dalam paya untuk buat aktiviti sebegitu lagi rasanya tak ada siapa yang lalu. Maybe sebab kat sini bukan favorite place orang ramai jadi penjagaan pun agak kurang. Tapi asal anak-anak happy aku ok jer. Kita enjoy! kata nora danish :p

Tak lama kitaorang kat sini dalam dua jam je pastu balik. Lagi pun time tu jerebu agak teruk. Esoknya sekolah tutup. Jom layan gambar gambar yang sempat aku snap kat sana. Mana dan jer. Banyak kat rumah empat musim pastu dah malas dah tangkap. Kena mendukung airis sebab lupa bawak kasut. Stroller tak bawak sebab cadang nak naik bus kan. Tapi naik bus dari pintu masuk ke rumah empat musim tu jer pastu jalan kaki ke taman haiwan sambil tengok sawah padi yang tak ada padi tu then balik. Bertitik titik gaklah peluh kalau hari panas. Nasib ler jerebu so redup. Airis paling bahagia sekali.



 


 
Nak letak gak gambar ni walau pun blur. Pia yang tangkap.

Budak ni hala je kamera memacam gaya dia buat. Bukan cam hakeem cepat keem nak tangkap gambar. Penat dia jawab. Ermmm.... 
 Tenang sangat tengok pepokok menghijau macam ni.
 Jambatan gantung ni agak tersorok. Berhampiran taman haiwan. Nasib baik kitaorang jalan kaki dan mr. mama nampak. Kat jambatan gantung ni drama betul. Laki aku tu pi goyang goyangkan jambatan dah semua memasing menangis nangis. Sampai bersujud sujud hakeem ketakutan.



Harga tiket masuk (dewasa) : RM3
Harga tiket masuk (kanak-kanak) : RM1 
Harga tiket rumah empat musim (dewasa) : RM3
Harga tiket rumah empat musim (kanak-kanak) : RM1

*aku tak ingat kanak-kanak start 5 ke 6 tahun. Hakeem 4 tahun tak kena.