28 February 2014

Bekal sekolah sofea

Okey aku bukan mommy yang rajin nak membekal bekalkan anak. Dah sekolah pia memang sediakan makan pagi tengahari dan petang. Senanglah hidup akukan... Aku walaupun masak tiap-tiap pagi tapi macam tak sesuai pulak rasa nak tapau tuk anak yang tadika cam sofea. Maybe sekolah rendah nanti akan bermula aktiviti bento membenti nih. Makanan kat luar not so good right? hihhihi.. Dan sebagai langkah penjimatan..

Bukanla aku tak pernah bekalkan sofea kat tadika. Pernah sekali aku bekalkan ayam goreng KFC (buat sendiri tau). Sofea yang beria nak bawak. Sebelum sampai umah ustazah ayam seketul habis. Nasib tapau dua ketul. Itu kena suruh stop makan.

Petang bila aku amik pia tengok ayam seketul tu tak berusik. Penyelia pun cakap dia tak nak makan. Tapi dalam kereta dia makan pulak. Memang selalu aku amik tiap petang nampak dia macam orang kebulur. Balik sekolah mesti mintak nasi. Kalau lauk takde kena bagi susu botol dulu. Pelik jugak. Aku fikir maybe dia lebih berselera makan ada family kot kan. Walaupun makanan yang mama dia masak tiap hari balik balik ikan goreng ayam goreng. :). Tapi dalam hati aku kecurigaan jugak sofea ni dapat makan ke tak. Sebab bila tanya kat sekolah makan apa asyik jawab makan mee/bihun atau nasi kosong. Bila kita tanya lebih-lebih baru cakap makan sup. Haishhh.. riso mama.. Tak pe hari ni mr. mama akan buat spot check. Samaada sekolah jadual pemakanan tak betul atau pia yang cakap tak betul nih.


Setiap kali amik dari tadika confirm cobek beg cari makanan.

Perangai sofea yang aku perasan dia memang mudah ngikut kawan. Hari tu kawan dia bawak shampoo gambar cartoon. Dia pun mintak jugak nak bawak. Walhal kat tadika tu bawak shampoo ke baby bath ke bukan cikgu suruh guna pun. Guna sabun sekolah jugak. Semalam sofea nampak kawan dia bawak bekal air dia pun nak bawak jugak. Ha yang ni baguslah. Hari pertama dulu aku suruh bawak botol air dia tak nak.

So aku fikir esok aku nak letak air putih dalam botol mineral. Mungkin itulah yang mak shirah buat kot. Dijadikan cerita malam semalam kitaorang pergi kedai runcit nak beli sardin, biasalah nak nak weekend barang aisbok pun dah licin. Dalam kereta tu sofea mintak air kotak. Sampai kat kedai dia nak air tropicana twister (tt) pulak. Aku bagikan jelah walau pun mama  ko ni minum air tt pun jarang. Kalau tak bagi dengarlah dia menangis + mengamuk sampai rumah pastu boleh sambung lagi dalam rumah. Tak sanggup aku.... Pastu dah minum separuh air tu pia cakap  nak bawak air tt pergi sekolah macam shirah. Oooo shirah bawak air tt rupanya gi sekolah. Class ko shirah.

Malam masa pia tido tu, hakeem pi minum air tt sampai licin. Erm bagus takpe esok pia tak ingat kot air tt tu. Tapi daya ingatan pia ni kuat awal pagi lepas mandi dah tanya mana air tt dia. Streess mama. Kalau tak bagi confirm mengamuk. Terpaksa mama pagi-pagi pergi stesyen petronas semata-mata nak beli air tt. Bukan satu jalan pulak stesyen petronas tu. Pastu belikan sekali roti 70sen. Nak tengok hari ni dia kebulur lagi ke tak. Jadinya sarapan pia hari ni berharga RM 3.40. Ish ish ish mama punya bf pun nasi goreng seringgit kat tepi jalan je nak.. Paling-paling mahal nasi lemak baru dua ringgit setengah. Kenyang terlebih lagi.

So moral of the story ibu bapa memainkan peranan penting mengawal siapa kawan anak-anak mereka. Dan aku tak tahu nak rasa geram ke apa dengan mak shirah ni..

27 February 2014

25 February 2014

Sekadar perkongsian

Aku nak share satu benda.. Bukan berniat nak tunjuk alim. Sekadar berkongsi ilmu. Korang tahu tak pasal Manzil? Astagfirullahhalazim aku baru je tahu. Sekolah agama sikit punya lama. Almathurah setiap solat selama lima tahun aku tengok. Tapi boleh aku tak tahu ke tak ingat pasal kewujudan ayat manzil. Sedih sangat tau dengan diri sendiri macam ni.

Semalam aku ada sembang dengan sorang kakak kat opis. Dia ni memang baik. Dari segi penampilan pun dah melambangkan budi pekertinya. Tak de nak pakai tudung belit belit paras dada ni. Tudungnya litup. Aku suka sembang kakak ni sebab kalau dia nasihat or tegur tak macam setengah orang main sound je. Nak tegur orang tapi perli-perli memang tak buatlah aku.

Dia suruh aku amalkan bacaan manzil. Siap hadiahkan aku mathurat. Walaupun mathurat tu dua ringgit je tapi fadilatnya banyak. Antaranya manzil sangat mujarab untuk menyembuhkan penyakit sihir, jin dan lain-lain. I copy cat dari almathurah itu. hihihi... Antara tanda kena sihir adalah sakit di bahagian tengkuk dan belakang. Aku ada rasa sejak akhir-akhir ni tapi nauzubillah ntahla. Semoga kita semua dijauhkan dari ilmu ilmu sihir dan sebagainya.

Satu lagi aku syor amalkan membaca 10 ayat pertama dari surah  alkahfi. Kebaikannya kalau kita baca surah alkahfi kita akan dilindungi oleh Allah S.W.T selama 8 hari dan juga dari dajal. Dunia dah nak akhir kiamat ni. Moga kita bukan tergolong dalam golongan ummat akhir zaman.


Ya allah kau berikanlah keharmonian dalam rumah tanggaku. Peliharalah kami dan jauhilah kami dari angkara hasat dengki manusia.

Tol free

Hari ni gaji. Setiap kali gaji aku memang kena buat budget betul betul. Paling penting kena sep siap siap duit minyak dan tol. Kang kalau tak cukup duit tak pergi kejelah aku. Setiap hari tol aku kena bayar RM 6.40. Minyak sepuluh ringgit. Seminggu kena ada dalam lapan puluh lima ringgit. Belum masuk makan minum. Sebulan tol ngan minyak mau dalam tiga ratus setengah. Belum lagi nak berjalan sabtu dan ahad. Haiii sekarang ni jalan setapak duit. Tak de duit duduk diam-diam.

Semalam masa aku balik dari keje adalah satu kereta jenama tidak diketahui tapi keluaran luar negara. Korang kalau tanya aku jenama kereta aku sokmo fail. Kereta waja pun aku boleh kata itu kereta pesona. Yang boleh aku simpulkan kereta ni buatan luar negara. Tapi aku syak jenama Audi la ke merc ntah la. Tapi kalau tengok kereta ni aku agak mesti masuk lorong smart tag atau paling tidak touch n g macam aku.

Dan seperti dijangka dia masuk lorong touch n go. Depan aku pulak tu. But korang tahu masa dia keluarkan tangan dia kat tingkap dia pegang duit. Aku masa tu dah ermmm lambatlah macam ni. Nak kena gostan pulak. Belakang kereta dah berderet. Nak tunggu penjaga tol datang bila.

Selalu la aku jumpa manusia macam ni. Apa diorang ni tak baca dulu ke lorong tu lorong tng ke tunai. Mamai ke apa. Tapi aku tak salahkan mereka ni sebab laki aku pun grupa cam gitu. Main terjah je. Masa kat tol karak hari tu bolehla dia jalan masuk lorong tak de orang jaga. Dah terang lampu warna merah menyala. Pastu kadang-kdang card tng penuh dia gi jugak kat lorong tunai. Bila  card tng tak cukup balance time tu datang dia punya confident masuk lorong tng. Tapi yang aku tak marah sangat kat  mr. mama ni, kalau dia salah line ke apa dia cepat bertindak. hihihi... cover suami sendiri.... Ni mamat ni boleh je tunggu dengan tangan terus hulur duit. Dah sah sah tak de orang kat situ. Pastu dalam lima minit gitu barulah gi tekan button interkom. Bila dah dua tiga kali tekan palang pun terbuka. Dia pun pecut dengan muka tak bersalah.

Aku dalam hati dari marah jadi terkagum. Terpinga-pinga pun ada. Tak faham aku. Hari tu mr. mama swap card tng tak cukup balance orang tol datang collect duit. Ni mamat ni swap card tng pun tidak alih alih terbukak je palang. Bayar apa pun tak. Macam ni rupanya nak dapat tol free ye......

24 February 2014

Tempat urut yang best

Kalau sape sape yang kenal lama dengan aku memang tahulah betapa aku sangat tak suka dengan orang pantai timur especially orang Kelantan.  Tapi itulah kata orang yang kita benci yang kita tak suka itulah jodoh kita. Pada yang mana tahu aku kawin dengan orang kelantan memang diorang ni kalau dapat je peluang confirm di bahankannya aku. Aku benci bukan sebarang benci tau, benci bersebab. Erm tak pelah... Lupakan malas nak cerita kisah lepas. Semua dah berlalu. Yang penting kita teruskan hidup ini dengan rukun dan harmoni. ececeh....

Minggu lepas aku balik kelantan. Dah lama tak balik rumah mil sejak raya puasa hari tu. Kalau nak tahu aku kalau balik rumah mil memang jarang berjalan. Duk rumah je biasanya. Tak tahu nak pergi mana. Bagi aku kelantan tak de tempat menarik sangat. Nak pergi rumah member pulak banyak yang duk kat kota bharu. Tanah merah dengan kota bharu time raya-raya dari setengah jam perjalanan boleh jadi lima enam jam. Ghentikanlah...

Tapi kali ni balik bukan waktu cuti perayaan atau cuti sekolah so peluang nak berjalan tu terbuka luas but masalahnya pulus pulak tak banyak nak merewang. hehehe... faham-fahamlah hujung-hujung bulan. So tetaplah daku duduk diam-diam kat rumah. Ni balik sebab dapat MC rabu kamis. Pastu jumaat aku EL. Dah lama sangat tak balik kampung since raya puasa hari tu.

Aku kalau balik kampung tak mendatangkan faedah rasa macam rugi. hahaha... Jumpa mil tak mendatangkan faedah eh? Sebabkan tak nak rasa dalam kerugian kenalah buat sesuatu yang mendatangkan faedah dan kena dengan budget. Kebetulan dah seminggu aku gastrik. Sesuai sangat kalau berurut. Kat area rumah mil ni memang aku tahu satu tukang urut yang best dan budget. (^.^) Sebelum urut wajib ke kedai gunting rambut dulu(klik untuk baca budgetnya). Sekarang aku, sofea dengan hakeem sedang menternak kutu. Biasalah anak-anak sedang meningkat dewasa memang kutu suka nak menghinggap.

Tempat urut yang aku pergi ni kat rumah orang. Dia urut pun pakai minyak yang letak dalam tupperware je.Tapi dia punya urutan wallawei superb. Lagi best dari urut kat spa kot. Kotla... sebab aku urut kat spa pun tak pernah kennn. huhuhu... Aku suka bila dia urut guna kaki. Power.. Kalau boleh nak dia guna kaki takyah guna tangan. Bunyi macam kurang ajar tapi best.. sedap, tak sakit. Dan terpenting sekali murah. Sekali urut dua puluh hinggit sahaja. Cer kalau KL tak de lima puluh ringgit tak yah la mimpi nak urut. Kalau kat spa lagi ntah berapa dia cekik.

Dulu aku pernah amik pakej urut lepas bersalin pastu dia siap tungkukan sekali. Urutan dalam sejam ke se setengah jam sekali urut. Pastu kan aku suruh urut sekali bagi air susu keluar. Dan aku bayar hanya RM 20..  Mana nak dapat murah cam gini. Malam lepas urut tu kan terus meriah susu keluar. Masa sofea dulu aku tak tahu pasal urut nens so memang aku kena topup sofea dengan FM.

Hari tu aku suruh urut perut sebab gastrik, pastu aku mintak sekali buat air tawar untuk stopkan hakeem susu badan. Dah nak tiga tahun ni masih menetek lagi. Kalau dibiarkan ntah bila nak lepas. Kak ma tu baca-baca ayat kat nens aku tu pastu calit kapur. Pastu dia kata nak buat pelepas. Untuk ni aku bayar RM 30.00. Sebab banyak benda nak suruh buat kan. Agak-agak la pun kalau nak murah kan...

Aku tak pasti pelepas ni apa. Cuma dia main kebas kebas dengan kain pastu ada guna tali macam nak keluarkan kita dari ikatan tali tu. Kakak aku kata tak elok pelepas-pelepas ni. Macam syirik. Ye ke aku tak pasti. Aku ok je sebab aku dengar kak ma baca surah-surah al.quran. So aku ok ler. Dan alhamdulillah hari kedua hakeem dah tak bangun malam mintak susu dah. Ni dah masuk tiga hari dah tak menyusu badan cuma gentel gentel tu masih ada. Tapi iyelah kesihatan dan kesembuhan tu semua dengan izin allah kan..

18 February 2014

Hidup tak lama

Sejak dua tiga hari ni aku asyik senak perut jer. Nak kata sebab salah makan atau tak berapa makan berat dah dua kilo naik. Nak kata mengandung macam dah lama jer tak ehem ehem. hahaha... Pendek kata semua macam takla. Jadi semalam aku el layan senak perut..

Bila duduk lama-lama kat rumah banyaklah benda yang aku boleh perasan. Walau pun sebelum ni aku dah perasan tapi macam ok.. never mind.. buat dont know jer. Hingga semalam masa seronok mandi manda ngan anak-anak baru perasan yang sofea suka na cakap ayat ni lepas nyanyi lagu ni..



Asal ulat jadi kepompong
Tidur lena dalam gelongsong
Tiba masa kepompong pecah "pom"
Jadilah rama-rama nan indah

Rama-rama terbang merata
Sungguh cantik aneka warna
Hisap madu di kepompong bunga 
Tapi sayang hidup tak lama..

Mama.. mama pun hidup tak lama kan...


Agak-agak gitulah bunyi lagunya. Tapi yang tak leh belah ayat last tu. Kalau sekali dua tu tak pelah jugak kan. Ni setiap kali nyanyi lagu ni mesti kata aku hidup tak lama. Tak ke seram ko dengar. 

Pastu bila aku tanya apsal pia suka cakap mama hidup tak lama. Cakaplah papa ke mak ngah ke kan, ini mama jugak yang ko doakan. *k.jiah ko jangan mara aaa... aku cuak ni*. Ini dah kira doa dah ni. 

Kemudian pia jawab iyelah mama tu asyik tinggal pia kat sekolah je pastu tak amik pia pun. Pastu ustaz tendang pintu. Pastu pia makan kat sekolah. Pastu pia tido.. Eh banyak sangat pastunya. Macam jawapan tak boleh dipercayai jer. Tu betul ke ustaz tendang pintu tu. Kena siasat ni. Walau pun macam tak boleh percaya, aku tetap seremm. Kot kot betul hidup aku dah tak lama. 

So di kesempatan ini, aku nak mintak maaf banyak-banyak la pada korang kalau aku ada buat salah silap secara sengaja atau tidak ke kan. Serius takut nih!

12 February 2014

Membeli belah pada harga diskaun di Iprice Coupon

Sekarang kan kalau korang nak tahu aku dah semakin terjebak dengan soping online. Sejak menyoping kali pertama kat zalora (baca kat SINI) memang aku jatuh cinta nak soping kat situ lagi.

Dulu aku anti sikit soping online ni. Iyelah tak dapat nak rasa kan apa barang yang kita nak tu. Tapi disebab kan soping online ni menjimatkan masa, i is wanita berkerjaya katakan bz memanjang ye, barang online ni pun jauh lebih murah dari pasaran dan kadang-kadang susah nak dapat kat luar. Setakat yang aku pernah beli online tak pernahlah lagi menyecewakan hati.

Tapi sebelum aku soping online aku buat research dulu. Tak de main sebarang je beli. Misal kata kalau nak beli baju kena ada tali tape kat tepi nak mengukur. Takut tersalah saiz. Baca dulu review kat blog blog dan komen kat fb. Kenal pasti sapa seller tu.  Barulah tak menyesal dikemudian hari. Ada baca kan kat paper sehari dianggarkan lebih lima belas orang yang buat aduan kat tribunal pasal kena tipu.

Ok ok aku sebenarnya tak nak cerita pasal tip or orang kena tipu beli online tapi aku nak kasi tahu kat mana korang boleh beli barang pada harga murah. Suka tak suka tak? Sapa yang tak suka kan beli barang murah dapat lagi diskaun. Haa... saya suka saya suka. Kalau suka meh terjah laman web Iprice.

Iprice ni bukan jual barang tau uolls. Tapi dia bagi kita voucher diskaun kalau kita nak soping kat zalora. Eh bukan zalora je tau, ada lagi store online yang lain yang diorang provide voucher free. Boleh tengok kat sini listing store tu. So kalau korang nak beli barang pada harga jauh lebih murah terjah Iprice sekarang.


06 February 2014

Diri ini dan anak

Hello hello semua... Diri ini masih wujud dan sihat lagi walaupun blog semakin dilupakan. Tahun 2014 blog macam tenggelam timbul. Seminggu sekali nak update pun payah. Aku perasan sejak malas update blog CPUV pun kurang. Nuffnang pun sama malas nak kasi CPUV baru. Ntahlah rasa macam tak tahu nak update apa. Balik-balik cerita sama. Bila ada cerita baru malas pulak nak karang walaupun tiap hari bukak je dashboard tu.

Ni nak bagitau perkembangan terkini dalam pada tak update tak update aku dah bukak satu lagi blog. Blogshop. Khas untuk bundle. hihihi... Saje test market. Ingat nak aktif balik berniaga mcm baju prelove tu. Kira ini antara azam tahun 2014. Ntah tercapai ke tak wallahua'lam. Doa-doakanlah sambil sambil support sama. :) Aku gerenti baju-baju aku jual tu murah2. Tak kan dapat harga cenggitu kat tempat lain. But yang murah-murah tu belum di update. Daku baru update sikit je tu. Aku update yang mahal-mahal dulu. hahaha...  Bukan pe tak sempat nak ukur-ukur banyak baju. Nanti dah siap ku war warkan.

Mr. mama yang suruh sebenarnya bukak blog ni. Tapi aku malas rasa macam ada ke orang nak beli. Ni tetiba keyakinan datang sebab ramai yang tanya barang-barang bundle ni. Bukan sorang dua. Yang terkini ada  orang nak beli benang kait dan jahit. Aduhai napelah baru nak cakap sekarang. Dua guni aku dah buang. Rugi rugi. Aku rasa pasaran bundle ni luas. Tapi letih sikit nak manage. So tak pelah kita cuba. Nak berjaya bukan mudah. Sudi-sudi nengok kat SINI ye.



video


video


Ok. Ni video budak pencinta lori. Siang malam pagi petang asyik dengan lori dan kenderaan2 dia yang lain. Berzikir memanjang.


 Antara koleksi hakeem. Ada tiga kali ganda lagi dalam simpanan..


CNY campur hari wilayah dapatla empat hari cutikan. Aku bantai cuti sampai lima hari. Puas dapat manja-manja dengan hakeem. Jalan-jalan ke mydin berdua. Sian kat budak ni setiap hari kena tinggal dengan mr. mama. Nampak cam tak berkembang je. Cepatlah sikit umur 4 tahun nak hantar akem sekolah biar berdikari sikit.


 

Sofea takpe dia suka ngan tadika dia. Cuma semalam balik nampak hidung lebam kulit kat hidung terkopek, berdarah. Cikgu kata jatuh. Bila tanya dia kata jatuh sebab tengok arash. Amboi.. Tengok lelaki sampai boleh jatuh ko nak. Pastu sehari dua ni asyikla minta nak air sama dengan arash. Maksudnya botol air la kot. Ku terfikir cantik sangat ke botol air arash tu.. Bila duduk tadika ni berlumba-lumba nak beli sama macam kawan punya.