30 April 2013

Dapat sofa lagi

Ahad lepas mr. edy bawak balik sofa. Regular customer bagi. Customer bagi sofa dengan peti ais box. Apa namanya tu. Yang selalu kat kedai buat letak aiskrim dalamnya. Tak pun sekarang orang beli sebab nak bubuh EBM tu... Lupa pulak aku nak snap peti box tu... Besar gedabak. Tak tahu nak letak mana pulak tu. Mr. edy ni semua orang bagi dia nak amik. Pastu tak muat nak simpan letak je kat luar rumah sampai berkulat. Sudahnya kena buang jugak.

Sofa ni empuk tapi kotor sikit. Semalam mr. edy dah pergi hantar dobi sarung kusyennya. Kena RM 24.50. Kalau aku tak kuasal.... Kalau dulu memang teruja setiap kali mr. edy kata ada dapat barang orang bagi. Tapi la ni rasa menyampah. Buat menyemak rumah ada...



Tengoklah beranda rumah aku. Penuh dengan sofa. Semua tu orang bagi. Nak letak kat dalam rumah dah tak muat. Rumah kecik... Nak bagi kat orang mr. edy tak nak. Padahal ramai je orang datang tanya nak beli.

29 April 2013

26 April 2013

Sebelum pergi kerja


Cerita sehari sebelum pergi kerja. Means hari selasa lepas. Weolls pi carrefour subang jaya. Oppss sekarang dah tukar nama Aeon Big. Siyes daku baru tahu Aeon Big itu adalah carrefour. Event nuffnang hari tu pun kat Aeon Big jugak. Masa tu tak tahu lagi pasal aeon big.

Sebelum ni parking kat carrefour free of charge. Pas Aeon Big take over parking lepas tiga jam kena bayar. Ala aku pergi sekejap je. Tak sampai dua jam. Jadi memang tak kena bayar.

Pergi sana sebab nak beli kasut. Nak masuk kerja semua nak kena baru. ekekeh... Biasa kalau nak beli kasut aku suka beli kat BATA. BATA selesa dengan kaki aku. Tapi hari tu kat BATA tak ada kasut yang cantik. Sebab desprite nak beli jugak jadi masuk tengok kat XES. Jarang beli kat XES sebab macam tak glamour je kan. (",) But dont judge book by its cover. Pas cuba-cuba banyak jugak kasut yang sedap-sedap untuk dipakai ada di jual di sini.

Murah jer. Tak sampai lima puluh. Ada diskaun lagi.

Owh nak bagitau kalau beli kasut macam ni silala bawak ke tukang kasut untuk dijahit dahulu kasut tu. Kasut jenis bergam macam ni memang cepat sangat tercabut gamnya. Ni aku pakai seminggu dah nampak dah tanda-tanda meregang. Insyaallah kalau jahit boleh tahan lama. Esok aku nak bawa jumpa cobbler. 
Sebelum cari kasut aku sempat masuk kedai spek. Kedai Best Optics. Ini kedai kegemaran aku. Service bagus, kepakaran pun boleh tahan...

Kalau nak tahu spek mata yang ada dah lama patah dua. Dah dekat setahun patah dibuat sofea. Tapi malas nak buat baru. Ni nak naik kerja nak tak nak terpaksala buat jugak.


Harga RM 300.00. Masa nak bayar depa kata kalau nak dapat cermin yang tahan calar dan bla bla kena tambah lapan puluh ringgit lagi. Ok malas nak cakap banyak bayar je RM 380.00. Kalau argue pun memang diorang dah berniat nak kita amik juga yang lapan puluh hinggit tu.

Lagi pun spek mata ni kira yang termurah pernah aku beli. Selalu aku beli dalam harga empat ratus dan above. Yang ni tiga ratus lapan puluh ada brand Guess lagi. Kira oklah kan...

Kalau korang naktahu sebenarnya harga satu bingkai spek mata hanya sekitar RM 2.00 ke RM 4.00 je tau!. Bila jual kat kita sikit punya mahal. Beratus-ratus kan.

I is comel dengan spek mata Guess. Ahak perasan!

Itu jelah kisah sebelum pergi kerja.

25 April 2013

Majlis Pelancaran Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M)

Pertama kalinya nak post story kat tempat kerja. Masuk kerja hari rabu, khamisnya terus aku volunteer nak pergi ke Majlis Pelancaran Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) yang bertempat di Hotel Everly, Putrajaya. Hotel baru ni..

Menggigih gosok baju batik. Nak jumpa PM takutlah kena tegur kalau tak pakai batik. Sekali PM pun tak pakai daa...

Setiap yang hadir diwajibkan untuk mengisi slip kehadiran. 
Motif? 
Mungkin siapa yang hadir ke pelancaran PPA1M lebih cerah peluang nak dapat rumah PPA1M kot. hihihi... Memandai je aku..


Seawal jam lapan pagi kami dah tercogok depat Hotel Everly. Pelancaran bermula pukul 9.20am. So camwhore dulu (",)

Tarikh tutup penghantaran borang PPA1M adalah 9 Mei 2013. Sesiapa yang berkelayakan boleh isi borang cepat-cepat. Download kat SINI yea!! 

23 April 2013

Beg Diaper Lagi

Beg beg beg... Dah tak ada story lain ker? kih kih kih.. Sori ye lately bz almaklum dah start kerja. Tak sempat nak karang cerita pepanjang. Cerita first day masuk keje pun tak publish lagi.

Penat setiap hari pepagi kena masak sarapan dan makan tengahari untuk husband dan anak-anak, balik pulak kena prepare untuk makan malam, kena kemas rumah segala. Jadi malam pun kena tido awal.

Tapi weekend memang masa untuk menjahit. Sabtu ahad lepas dapat juga siapkan dua tiga beg. Antaranya beg diaper yang ex-member opis order. Lama dah order tapi baru ni siap. :)

Bahagian depan.

Bahagian belakang.

Zip closure.

Measurement : 14" width X 10" height X 4"

Dan juga beg uncang ni. 
Sesuai letak wallet dan handphone.
Measurement : 8.5" height X 7"width X 2.5

Interest email me : edyeda@gmail.com

18 April 2013

For sales & for tengok tengok

12 hari duduk kampung seronok ooo makan tido makan tido pastu jenjalan. Aku kat kampung memula je rajin basuh baju sendiri pastu dua tiga kemudian semua mil yang buat belaka. haha.. Masak lagila tak pernah. Dasar malas menantu kesayangan. 

Tu yang balik rumah terus rasa stress kena basuh baju sendiri, kena sapu rumah, mop lantai, kena masak.... So nak hilangkan tension marilah kita menjahit.



Ni beg aku jahit sebab nak pergi event nuffnang hari tu. Gigih ko... Bunga bunga kat depan tu bukan aku sulam. Dah memang ada tertampal di kaki seluar masa aku beli. 

Belakang.

Bahagian dalam ada zip.

Measurement : 10" height X 11.5" weight X 4"
Cantik kan. Tapi aku tak jual. Yang ni limited. Susah nak cari seluar yang ada corak macam ni. Seluar bebudak adala. Yang ni seluar jenama wrangler kalau aku tak silap.



Yang ni aku buat untuk kakak aku yang pertama. Dia sendiri design nak macam ni. Nak ada reben kat depan, letak kain keliling depan belakang. Sekali bila tengok beg aku kat atas tu terus dia tak nak yang ni. Nak sama macam aku jugak. Nasib ler seluar ada dua kaki. Boleh buat lebih kurang sama yang macam aku punya tu. So beg ni aku nak jual. Sapa nak? Ke kita tukar nak k.jiah.

Belakang beg.

Finishing snap button. Bahagian dalam best sebab ada satu poket. Sesuai nak letak handphone. Kalau aku lagi suka letak buku nota dengan pen. Ngam ngam soi je poket tu nak letak buku note yang kecik. Very the nice...


Measurement : 10" height X 11.5" weight X 4"
 



Beg comel lote ni untuk kakak aku yang nombor dua. Comel lote ker? Aku cedok dari idea beg kakak aku yang pertama. Malas nak serabut otak fikir design baru. Pastu kakak aku yang pertama tu kata lawa pulak beg ni. Kakak aku tu sokmo macam tu. Kata aku buat untuk dia tak lawa tapi tuk orang lain lawa jer. Padahal kalau ko nak tahu beg ni aku wat guna kain paling murah sekali. Reben pulak guna lebihan kain yang ada. Buat so so je ni. Eh jangan marah eh jila. Dengarnya dah mengandung. Tahniah tahniah....

Itu jelah presentation pasal beg jeans untuk kali ni. Kalau ada yang berkenan nak order ke nak beli ke boleh email edyeda@gmail.com tak pun boleh sms/call aku 019-2033086. My name is Azi. Can call me akak. Dah tua dik. 30-an. Ahaksss...

Simpan nombor tu bebaik. Exclusive aku bagi. Whatapps whatapps aku tak de tau. Sedih!. :p. Kalau nak sewa lori baru tepon nombor 017-240 9824. Ni nombor mr. edy. Ramai naaa yang nak order beg pi call kat sini. 

17 April 2013

Naik Court : Mahkamah Sesyen dan Majistret Raub

Aku nak cover cerita tiga minggu lepas. Kisah aku mr. edy naik court. Kena saman dek jpj sebab lambat buat inspection lori. Kena naik mahkamah Raub sebab mr. edy test lori memang kat Raub. Lewat inspection pun diorang nak saman. Pastu mr. edy malas nak bayar. Bila nak renew roadtax dah tak boleh.

Eh lupa nak bagitau hari ni aku dah masuk kerja. Entah macam mana keadaan aku, hakeem dan sofea hari ni. Jangan risau nanti aku update kisah hari pertama aku di opis.

Yang ni entry aku dah karang awai-awai hari ahad lepas. Kakak aku kasi pinjam laptop opis dia. Laptop aku kan rosak. Tak pergi baiki-baiki lagi. Jadi jangan pulak ada office mate yang baca kemudian mengata aku tak buat kerja aaa....

Aku balik kampung hari tu malam. Pagi sebelum balik kampung tu yang aku pergi dulu mahkamah dan jpj raub. Kira dalam satu hari dua kali aku masuk highway Karak. Seronok nak bayar tol bebanyak kali..... (",)

Kitaorang gerak dari rumah pukul empat pagi. Pukul enam dah sampai Raub. Terawal pulak. Budget sampai pukul tujuh. Iyelah pepagi jalan lengang mana ada orang pergi kerja lagi.


Kitaorang lepak kat Masjid Raub dulu. Selalu kalau balik kampung, masjid raub memang menjadi pit stop kitaorang. Sini selesa. Senang nak mandi, tukar baju, tukar pampers, qada' hajat and off course solat. Eh lupa pulak nak snap gambar masjid raub. Next time la k mana tahu ada yang teringin nak tengok macam mana rupa masjid raub tu kan.


Pemandangan pagi di bandar Raub. Lengang. Woiii buruknya zink. 

Pukul lapan mr. edy naik mahkamah. Pukul sembilan register. Tunggu hakim dalam pukul sembilan setengah baru dapat bicara.

Lepas habis bicara sebelum jatuh hukuman hakim bagi peluang pesalah bagi kata-kata akhir. Mr. edy cakap kat hakim kalau boleh nak mintak kurang bayaran sebab sekarang tengah menanggung dua orang anak yang masih kecil dan seorang isteri yang tidak bekerja. 

Pandai jugak mr. edy buat ayat. Kelakar pun ada. Pandai-pandai pun kena tujuh ratus atau seminggu penjara. Nasib baik masa nak bayar, orang jpj tu kawan mr. edy made in Kelantan. So dapat kurang lagi. 

Jadi amaun yang kena bayar hanya tiga ratus tujuh puluh enam ringgit jer. Jer? Nak menangis jugak membayar sebanyak tu. Tapi aku tak faham kenapa mesti ada tujuh puluh enam ringgit. Genapkan jadi tiga ratus lima puluh kan senang.

Pas selesai urusan kat mahkamah, pergi jpj raub untuk hidupkan roadtax pulak . Duit lagi. Bayar sebulan je dulu. Duit dah elekkk.. Terbang lima ratus untuk hari tu tak termasuk minyak tol makan bagai.


Bergambar kenangan depan mahkamah raub yang telah menelan banyak duit aku. Taubat tak mahu jejak kaki di sini lagi.


Rasa nak marah je dengan mr. edy sebab cuai sangat. Tapi sekali tengok handsome jugak laki aku ni terus tak jadi marah. Pffftttt!!!!

Gambar anak-anak? Memasing sedang mentidokan diri.

16 April 2013

Kronologi hakeem sofea ke taska

Tajuk macam ada terjadi kes jenayah berat je kan. hihi... tak ada pun. Cuma hari ni nak buat pendedahan pasal taska tempat aku hantar hakeem dan sofea.

Kan aku dah nak masuk keje. So awal bulan empat hari tu aku start hantar sofea dan hakeem ke taska sebagai langkah persediaan awal. Nak bagi diorang biasa dengan nursery. Tak delah nanti aku terpaksa berulang alik dari putrajaya ke puchong semata-mata nak jenguk diorang bila nangis.

Taska pilihan semestinya Taska anak-anakku sayang. Ala taska lama sofea. Pemilihan taska dibuat berikutan kedudukan taska yang dekat dengan rumah. Tak sampai lima minit dari rumah. Juga based on pengalaman menghantar sofea di sana selama hampir dua tahun dahulu.


Pengasuh sofea dulu friendly. Setiap hari masa ambil sofea balik mesti diorang report apa yang sofea buat. Sofea pun rapat dengan pengasuh-pengasuh. Kalau jalan atau jumpa kat mana-mana diorang akan tegur. Sofea famous kat taska dulu. Jadi aku memang tak fikir nak cari taska yang lain.

Aku pun bukan jenis yang cerewet. Janji diorang jaga anak kita elok sudah. Tak kisah kalau taska tu berdaftar dengan JKM ke tidak. Aku faham nak dapatkan lesen taska bukan mudah. Kalau kita hantar kat rumah orang, jadual diorang pun bukan ikut spesifikasi yang ditetapkan oleh JKM. Makan minum tido belajar tak ikut time jugak. Itu kalau diorang ada nak ajar anak kita.

Bermula 2/4 lepas aku start hantar sofea ke taska. Hakeem aku hold dulu. Tak ada kekuatan nak tinggalkan hakeem kat situ. Hari pertama ke taska kemain berkobar-kobar sofea. Siap angkat beg sendiri masuk kereta. Orang dah terbayang ramai kawan konon-kononnya.

Masa aku hantar aku tengok semua pengasuh lama dah tak ada. Yang aku cuma makcik tukang masak. Tapi aku ok je. Sebab aku fikir mesti owner taska dah train diorang macam pengasuh dulu. Petang masa balik dari taska aku tanya lah sofea apa yang dia buat kat taska. Seronok ke? Tapi sofea tak berapa minat nak cerita. Hari kedua pun sama.



Hari ketiga aku tekad nak hantar hakeem pulak. Itu pun atas nasihat MIL. Nak tunggu sampai ada kekuatan ntah bila. Masa hantar aku tunggulah jugak dalam setengah jam. Bila hakeem dah ralit main terus aku tinggalkan. Pukul 12 aku datang nak amik hakeem. Memang niat hari first nak hantar half day je. Tengok hakeem tido pulak. Umi kat nursery suruh datang ambil pukul tiga. Katanya hakeem tadi menangis sikit-sikit je tak kuat. Tak de mengganggu atau menyusahkan. Tapi pukul dua setengah umi nursery telefon suruh amik hakeem. Katanya hakeem dah menangis dekat satu jam.

Hari keempat means hari kedua hakeem di taska aku tunggu lebih lama lagi. Dalam satu jam. Kali ni hakeem dan sofea asyik berkepit je dengan aku. Mana aku pergi diorang ikut. Bila aku kata nak balik mula diorang nangis nak ikut.

Sebab kesian hari tu aku tak jadi hantar diorang berdua ke taska. Lagi pun masa aku tunggu tu aku dah tengok ada sorang pengasuh ni pegang hanger dan pukul-pukul manja sorang budak. Walaupun pukul-pukul manja aku tak boleh terima. Dari air muka pengasuh tu aku dah tau dia jenis yang macam mana. Jenis malas!! Jenis kerja sebab nak gaji! Tak nampak pun jenis yang suka budak-budak. Semua pengasuh yang ada kat situ nampak tak boleh pakai.

Pastu pengasuh tu pi bukak rancangan TV drama melayu. Motif apakah itu? Kan bagus di pasang CD rancangan kanak-kanak yang aku tengok berlambak di atas TV. Kalau masa pengasuh dulu tiap-tiap petang aku amik sofea mesti aku tengok sofea dan budak-budak lain tengah layan CD rancangan kanak-kanak sambil menyanyi dan menari.

Hari kelima @ hari ketiga hakeem di taska, aku masih lagi consider nak hantar diorang ke taska tu. Kali ni aku hantar, aku terus tinggalkan hakeem sofea. Masa tu tak usah cakap la masing-masing menangis. Aku tengok pengasuh angkat diorang bawak masuk dalam.

Sejam kemudian mr. edy keluar dan bawa balik hakeem. Kata mr. edy, dia mengendap kat taska tengok hakeem merayau-rayau di laman taska sambil menangis-nangis dengan hidung penuh hingus tapi tak ada siapa yang peduli.

Kemudian aku pulak pergi taska ambil sofea, ambil beg, botol susu dan semua baju yang ada di taska. Kali ni dah nekad memang tak akan hantar anak-anak ke taska tu kecuali owner taska tukar pengasuh lain yang bagus macam dulu.

Buat sementara sebelum jumpa taska lain nampaknya mr. edy kena jadi househusband la.

Mengabadikan gambar balik rumah nenek


Dua minggu lepas kami sekeluarga balik kampung di Tanah Merah. Ikut jalan melalui Kuala Terengganu ni. Mr. edy naik lori aku follow dari belakang. First time drive sendiri penat.




Suasana dan pemandangan sesampainya di Kampung Belimbing Dalam. Kelihatan perang poster di sepanjang jalan dan laluan lorong masuk rumah metua. Aktiviti petang kitaorang bila boring adalah pusing kampung naik motor.





Gambar sofea hakeem di rumah mok (nenek). Happy benar sofea hakeem duduk kat sini. Mentang-mentang ramai kawan. Cuti sekolah...


Dua belas hari kami berada di TM, Kelantan. Balik KL singgah sebentar di sungai apa tah namanya kat Pahang tu. Sempat mandi mandi sekejap. 

Alamak sofea tercekcila pulak...

*ini karangan bahasa melayu ker? (",)

15 April 2013

Event Nuffnang : Dumex Dugro 5 - POWER Nutri Media Launch

Seperti yang di beritahu di entry sebelum ini aku telah di invite oleh pihak nuffnang untuk menghadiri Dugro 5-POWER Nutri Media Launch. Ini adalah event pertama anjuran nuffnang yang aku hadiri. Thanks nuffnang sebab sudi invite. Event ni berlangsung Rabu lepas (10 April) di AEON BIG, Mid Valley Megamall.

Sebelum tu nak tanya korang tahu tak Danone Dumex (Malaysia) Sdn. Bhd baru mengeluarkan susu Dugro 5 Power Nutri.  

Apa itu 5 Power Nutri?

- Penghadaman
- Minda 
- Imuniti
- Tulang
- Kecergasan


Dumex Dugro 5 Power Nutri di datangkan dalam perisa Asli yang diperkaya dengan Vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi daripada makanan. Manakala perisa Madu Kurma mengandungi ekstrak kurma sebenar dan kaya dengan Vitamin B kompleks. Perisa Coklat Strawberi pula telah dipertingkatkan dengan ekstrak strawberi sebenar dan kaya dengan Vitamin A, C dan E. 

Aku terbekenan dengan Dumex Dugro 5 Power Nutri ni sebab ada perisa madu kurma. Korang pun tahu kan betapa banyaknya khasiat yang ada pada buah kurma. Tu yang ingat nak bagi sofea hakeem cuba susu ni. Harga pun reasonable. Below thirty.

Hari tu aku pergi berdua je dengan sofea. Mr. edy tak dapat nak teman sebab tak sihat. Hakeem aku tinggalkan kat rumah dengan mr. edy. Payah nanti nak handle diorang berdua.

Event sepatutnya start pukul dua petang. Dalam pukul 12 tengahari aku dah keluar rumah. Kemain awal. Takut kalau lewat-lewat tak jumpa cari Mid Valley macam mana. Nak parking pun satu hal tu. Tu yang belum pukul satu dah sampai. 

Dua hari sebelum pergi event tu pulak puas dah aku menggoogle mengkhatam jalan nak masuk parking Mid Valley. Tahu-tahu je lah Mid Valley tu mak bapak besar. Salah parking matilah nak cari jalan keluar.


Di luar pintu masuk event. Kul 1.30 aku dah tercongok depan pintu masuk AEON BIG. Time ni  cuma ada staff yang tengah sibuk buat persiapan terakhir untuk event petang tu.


Setiap yang hadir di wajibkan mendaftar terlebih dahulu dan diberi tag. Suprisingly media tag with thumbdrive.  I loike....



Ada photobooth  by  MySnappy (FB : www.facebook.com/MySnappy). Yeszaa apa-apa pun kita bergambar dulu. Homeyynya  aku sofea macam puteri raja.


Mc hari tu Yasmin Hani. Hoyeayy dapat tengok yasmin hani depan depan. Cantik sangat orangnya. Putih gebu...

Orang kuat Danone Dumex (Malaysia).

Dari kiri Marketing Director Mr Ang Chong Lee
Danone Dumex (Malaysia) Sdn Bhd’s Managing Director, Ms Toni Brendish (Tengah)
Mr Korula Chandy, Senior Marketing Manager (Dumex Dugro) (Kanan)


Acara di mulakan dengan ucapan dari Managing Director Danone Dumex (Malaysia) Sdn Bhd, Ms Toni Brendish. Di ikuti dengan ucapan dari Mr Korula Chandy, Senior Marketing Manager (Dumex Dugro), pelancaran Dumex Dugro 5 Power Nutri serta sesi soal jawab mengenai produk Dumex Dugro 5 Power Nutri. 

Kalau nak tahu juga sebelum event bermula si Ms Toni Brendish asyik tengok-tengok je sofea. Sofea ni kan aktif semacam. Berlari sana berlari sini. Tanya itu tanya ini. Tu yang menjadi tumpuan Toni Brendish. Ke Toni Brendish berkenan nak jadikan sofea model Dumex. Hahah... 


The pelayan..

Selepas selesai upacara pelancaran Dumex Dugro 5 - POWER Nutri kami di hidangkan dengan minuman dan makanan yang enak lagi sedap. Aku suka bab makan-makan ni. Tapi sebab first time pi event nuffnang selera nak makan tu kurang pulak. Nervous lebih kot. hi3..

Diorang ada hidang strawberry coklat tau. Ni mesti bersempena dengan perisa susu dumex dugro 5 Nutri tu kan. Aku tak dapat nak menangkap gambar makanan sebab time tu sofea dah mula buat perangai. Masa launching Dumex Dugro 5 - POWER Nutri tu ada sedikit letupan yang buat dak sofea takut. Kalau sofea dah menangis memang habis bab la. Satu keje pun tak leh nak buat. 

Event berakhir sekitar jam empat petang. Sebelum pulang aku sempat berkenal-kenalan dengan blogger-blogger yang hadir. 

Bersama blogger Ciklaili.com.

Sempat jugak kenal dengan blogger lieyalatif. Gambar dengan lieya ada dalam kamera lieya. Lupa lak aku nak snap untuk kenangan aku sendiri.

Ternampak juga blogger lelaki myvitrd.com dan shakiddo.com. Tapi tak tegur. I kan pemalu. Auwww...

Sofea bersama anak-anak lieyalatif. 
Bakal-bakal model susu dumex dugro next year. :-)
Insyaallah mana tahu masin mulut.

Posing lagi sebelum balik.

Next time kalau nuffnang ada nak anjurkan apa-apa event lagi jangan lupa jemput i ye.. :-)