31 March 2012

Bad story at Gulatis Silk House hari tu

Saleswomen kat gulatis silk house ni bikin aku kecut perut. Radang pun ada. Masa kitaorang tengah jengah kat bahagian tudung terjadilah episod aku terpatahkan hanger yang diorang duk sangkut shawl. Bukan sengaja tapi hanger tu berlaga dengan hanger yang lain. Dah tu pulak hanger tu halus mulus bak kristal. Sekali rentap dah patah.

Terus saleswomen tu cakap kena bayar. Aku tanya berapa. Dia jawab RM15. Dalam hati berkata sama dengan harga shawl tadi. Aku tak fikir apa-apa terus keluar. Risau nanti sofea pulak terpatahkan hanger ke apa ke kat dalam tu. Bape banyak pulak nak kena bayar.

Tak lama lepas tu my sis panggil : hey jomlah tengok, tak kena bayarlah. Dia memain, gurau je. Rupanya my sis dengan saleswomen tu berpakat nak kenakan aku 

U all betul-betul dah spoilkan mood aku. Ada aku nak beli shawl tu tadi, jawabnya terus cancel. Lain kali tolonglah jangan buat macam tu. Walaupun harga 15 hinggit je. Dari ada hati nak shopping terus hilang.

Not sure lah akan datang lagi kat situ ke tak. Kalau datang maybe setahun dua lagi kot. Aku kalau ada je perkara yang tak menyenangkan hati memang tak akan pergi dah tempat tu.

Tak pe Gulatis Shah Alam ada. Kita shopping sana pulak lain kali.

30 March 2012

Dari KL ke Dungun dan Setiu sebelum ke Tanah Merah dan singgah di Pahi sebelum pulang KL

Tajuk entri memang tak boleh blah, kih kih kih ... panjang giler. Tapi ini adalah kesinambungan entri first time balik kampung hari tu.


Balik hari tu kitaorang bertolak dari rumah pukul 11 malam sebelum sampai dungun dalam pukul 6.30 pagi. Kenapa nak pit stop kat dungun? Sebab nak melawat adik ipar yang baru 24 hari bersalin and off course nK tumpang mandi anak-anak. Menyelam sambil minum air. :P


Tak lama pun duduk kat sini. Dalam sejam kitaorang dah gerak nak Setiu. Second pit stop adalah Merang Beach Resort kalau tak silap. Bukan untuk cuti-cuti Malaysia. Tapi nak anta besi-besi yang ada dalam lori tu. Sampai sana dalam pukul 11 lebih. Sebelum tu dah sesat barat dalam bandar KT. Pusing-pusing tak jumpa jalan keluar. Last-last berenti tepi jalan tanya polis.


Penat memang penat giler, bayangkan dah berapa jam duduk dalam lori tu. Tak tido apa pun. Off course mr. edy lebih-lebih lagi penatnya drive. Sampai Merang otak memang rasa segar jer. Dekat pantai. Kalau bukan sebab kena balik kampung nak pergi kenduri kawin sepupu mr. edy, dah lama kitaorang stay je kat Merang resort ni. Kesian kat anak-anak muka dah macam belacan. What to do....


Perjalanan nak sampai  ke Tanah Merah dalam dua jam setengah lagi. Lebih kurang pukul 2 petang baru sampai Belimbing. Sepanjang jalan teringin lah pulak nak minum air kelapa cup yang singgit tu, tapi sampai ke tanah merah tak de satu habuk gerai yang jual air cam gitu. Kalau kat KL setapak jalan kedai, setapak lagi kedai.


Sampai kampung terus mil suruh makan. Lauknya aduh ikan patin. Memang segala jenis ikan sungai ni aku tak makan. Mr. edy lah suka. Sebelum balik request nak makan sup gear box tapi dapat ikan patin pun dah cukup baik. Aku tahan perut je lah tunggu malam.


Dalam pada badan letih-letih pun, malamnya kitaorang ke Bachok. Tumpang kete sepupu mr. edy. Kena gi jugak untuk tunjuk muka. Dah kawin kita diorang datang kenalah balas kan. Tapi best jugak, biasa pengantin dapat duit tapi ini anak-anak pulak dapat duit dari pengantin. Rezeki... Pas balik kitaorang tido bagai nak rak sampai tengahari esok. Kalau bukan sebab anak-anak dah bangun mau sambung sampai petang.


Petang jumaat tu kitaorang ready-ready nak balik KL dah. Cepat je kan. Memang rushing this journey. Apa nak buat, ini je peluang balik kampung yang ada. On the way balik KL, abang ipar nak tumpang balik umah dia kat Pahi. Naiklah lori kami berlima. Can u imagine??? Dah orang nak tumpang...


Last pit stop Pahi. Dah antar tu tak kan nak terus chow. Haruslah lepak-lepak, makan-makan dulu. Time tu dah pukul 6 petang. Sofea bukan main seronok datang ladang Pahi ni. Dapat main dengan sepupu-sepupu dia. Dah tak ingat nak balik dah.


Dalam pukul 8 malam masa kitaorang decide nak gerak balik KL. Drama yang memang aku paling tak suka. Apa lagi melolong-lolong lah sofea tak mahu balik. Abang ipar pun siap ikut menangis lagi.


Tapi balik tetap balik. Sebab esoknya mr. edy dah nak kena pusing satu malaysia until now. Terpaksalah tinggal kitaorang tiga beranak kat rumah. Pagi tu kitaorang tiba di KL pukul 4am. Penat sangat.


Ini adalah pengalaman yang tak dapat dilupakan. Great moment, great journey but not great eastern..........


* entry panjang sama ngan tajuk but no picture. Tak ingat langsung nak snap sebab penat and enjoy bangat.

29 March 2012

EuroModa Gulatis Silk House Sales

Minggu lepas aku, mak ngah, sofea dan hakeem sempat menjengah Gulatis Silk House USJ. Bersebelahan Mydin Mall USJ tu. Ada banyak offer. Promosi until end of this month. But not sure lah untuk semua cawangan Gulatis atau Gulatis USJ sahaja.


Harga sepasang kain majoriti RM100, RM200 untuk dua pasang dan RM 300 untuk 3 pasang. Bagi yang nak beli sepasang untuk promosi RM 200 dan RM 300 tu kena bayar lebih dalam RM38 dan ke atas. Faham ke?


Makanya kalau nak beli sehelai tapi nak beli  kain yang harga RM 200 untuk dua pasang dan RM 300 untuk 3 pasang silalah bawak kengkawang, sedara mara, sepupu sepapat supaya bolehlah kongsi-kongsi beli untuk dapat harga murah tu.


Kat bahagian belakang kedai ada jualan 'Happy Hour'. Promosi tamat end of this month jugak. Sepasang kain harga RM15, RM20 dan RM25. Terus aku rembat dua pasang kain. Yang RM100 tu tak ada dalam budget. hi hi hi

Cotton yang nice untuk sofea di pagi hari raya tahun ni. Sepasang RM15, upah RM10, 2 meter RM7.50. Tambah manik RM20.  Total = almost RM40. Yang lebih 2 meter boleh buat baju blouse aku pulak. Last year aku baru lepas bersalin tak sempat nak buat baju kurung tuk sofea. Cari kat kedai, baju kurung tuk budak dalam RM70 keatas yang aku kenan. Kain ya ampun nipis ke main.


Kat sini ada jual tudung jugak. Harga lebih mahal dari harga di pasar malam, pasar tani dan di pasar-pasar lain walaupun design sama jer. Kalau di luar harga RM10 disini RM20++. Tapi qualitynya sangat different. Pakai terletak je kat muka (kata my sis). Pendek kata quality baguslah.



* Bagus-bagus pun ada bad story. Tunggu next entry ya...

27 March 2012

Tabiat pemakanan sofea

My doter sofea memang suka makan. Senang cakap memang kuat makan. Bagi lah apa saja confirm dia telan. Pendek kata aku memang tak pernah rasa macam mana sesetengah ibu bapa yang kerisauan pasal anak diorang tak nak makan. Sebaliknya aku jadi risau pulak tengok sofea terlebih kuat makan.



Pertama apabila sofea makan nasi kena ada kuah. Pernah dia tuang air putih dalam nasi dia sebab tak ada kuah. Biasanya kalau tak ada kuah dia akan makan lauk jer. Pasal nak masak lauk berkuah aku tak ada masalah sebab aku pun suka makan yang berkuah-kuah. Cuma mr. edy lah suka yang kering-kering.



Kedua biasa kalau aku tak dapat masak masakan berkuah, mesti menu aku lauk ayam goreng atau ikan goreng. Kalau aku masak ayam goreng mulalah sofea ni jadi sebijik perangai si UPIN IPIN.

Bayangkan sekali makan ayam goreng sampai tiga ketul. Tak kira ayam tu aku potong besar ke kecik ke memang tiga ketul dia baham. Kalau kita cuba nak sukat bagi dia makan sikit-sikit memang tak dapek nya sebab dia lagi pandai bukak tudung saji tu. Dah macam pencuri ayam pulak aku tengok.



Ketiga sejak akhir-akhir ni sofea dah pandai amik telur dari rak. Memang di ketahui dari dulu dia suka makan telur. Expecially telur separuh masak. Selalu pepagi memang aku kasi dia telur separuh masak. Tapi sejak tabiat tidor dia berubah-rubah aku selalu lupa nak masak telur separuh untuk sofea. Rushing buat kerja lain. Itu agaknya dia suka amik sendiri. Remindkan mama dia.

Kalau dah dapat masuk telur dalam mulut sofea, memang dia tak boleh nak berhenti makan. Paling kurang kena dua biji. Lebih mahu. Telur ni sofea panggil kuah. Sebab telur separuh masak kan lembik macam kuah.

Tak pe ke budak kecik makan telur banyak2 macam kuantiti orang tua? 

25 March 2012

Bintang itu API

Sejak mr. edy tak ada kat rumah ni, memalam memang aku kerap ke rumah mak ngah sofea dan Hakeem. Rumah mak ngah diorang sebelah rumah aku jer. Kalau mak ngah tak datang rumah aku, aku yang akan  datang rumah mak ngah.


Malam semalam masa nak datang rumah mak ngah, tetiba sofea cakap : mama api. api. api.  Bila aku tanya mana. Sofea pandang langit sambil tunjuk tangan ke atas. Bila aku pandang kat atas rupanya ada bintang seketul.


Macam kalau time burung terbang sofea akan kata bird bird. Kalau kapal terbang lalu pulak sofea akan melonjat-lonjat sambil kata atas atas. Dia tak reti sebut kapal terbang @ aeroplane lagi. Sebab jarang tengok kapal terbang lalu.


Macam bintang ni pun dia jarang tengok. Mungkin sebab kalau hari sabtu atau ahad kitaorang selalu mengemas kat luar rumah sambil bakar sampah jadi dia ingat cahaya bintang tu sama dengan cahaya api la kot. Tu yang dia sebut api.

gambar tak kena ngan story

* anak dara aku dah pandai memandang-mandang langit macam dalam cerita cerita cinta pulak.

23 March 2012

Renew lesen memandu

Selasa lepas pergi pejabat pos nak update buku ASB dan renew lesen memandu. Sebenarnya tujuan utama lebih kepada nak bawak sofea berjalan-jalan. Menyelam sambil minum air le.. 

Kalau nak tahu lesen memandu aku dah lebih sebulan tamat tempoh. Bukan sebab lima tahun sekali baru renew, tu yang lupa. Aku jenis renew tiap-tiap tahun. Nak jimat duit. kih kih kih. Ntahla apsal aku jenis suka renew setahun setahun. Padahal kalau renew 5 tahun sekali lagi untung kan.

Tapi kali ni dah niat dalam hati nak renew untuk dua tahun. Bila sampai pejabat pos terus kasi lesen memandu dengan duit sebanyak RM 62. Betul lah kan setahun RM 30 caj renew kat pejabat pos RM 2. 

Tetiba kakak ke adik yang jaga kaunter cakap kena tambah lagi RM 15. Sekarang lesen memandu tamat ikut tarikh lahir. Serius aku langsung tak tahu. Jadi kalau nak renew 2 tahun akan tamat pada 16/12/2014 (tolong ingat tarikh lahir sy tu). Sebab tahun ni aku renew dah hujung bulan 3 tak cukup setahun kena tambah RM15 jer.

Aku cakap kat adik yang jaga kaunter (rasanya dia adik lagi :P) rugilah saya. Pastu dia cakap Eh! untunglah. 

Bila dicongak-congok memang aku untung tiga bulan tak payah bayar. Sekarang baru bulan 3 tapi kena bayar half jer. Bulan 4, 5 & 6 tu diorang tak kira.

*Nampak sungguh kebodohan aku dalam mengira hari tu. 

Apabila aku pulak jadi customer lori sewa

Hari ini seharian hati rasa panas jer. Awal-awal pagi aku dah on PC sebab nak cari lori sewa 1 tan. Haa, mesti korang pelik kenapa pulak aku nak cari lori padahal aku pun ada memberi perkhidmatan lori sewa.

Sebabnya lori aku busy. Jadi bila regular customer mintak tolong sangat nak hantar barang terpaksalah aku arrangekan lori lain.

Korang kalau nak guna lori baiklah cari awal-awal. Kalau driver lori ni tahu nak hantar barang urgent memang diorang akan hentam kaw kaw punya.

Tadi aku dah kena, nak hantar barang ke satu tempat je pun, dekat pulak tu diorang nak RM 450. Ko giler apa. Agak-agaklah kan. Siap cakap ni barang urgent kan. Lori 3 tan pun tak semahal tu. Sib baik ai expert dalam bidang ni.

Itu belum lagi cakap ya ampun kurang ajar sungguh. Kalau tak boleh nego pun jangan lah nak meninggi-ninggi suara. Customer always right tau!.

Taubat dah lepas ni nak call diorang ni. Tak ada dah aku nak deal-deal dengan orang-orang cam ni. Rasa nak nangis tau.

Tapi u all kalau nak sewa lori jangan lah taubat dan segan call mr. edy pulak tau. Mr. edy layan bebaik jer...kih kih kih...

22 March 2012

Akhirnya Hakeem berjalan setapak

Yeah Yeah.... inilah saat-saat yang paling dinanti oleh semua ibu bapakan. Anak yang di sayang dan di tatang sudah mula boleh berjalan.


Kata orang baby boy ni lambat sikit berjalan. Memang pun kalau di banding dengan sofea umur 11 bulan dah boleh berlari sekeliling pasaraya.


Tapi tak kisahlah. Asal Hakeem boleh berjalan dengan sempurna sudahlah. Lambat ke cepat janji boleh berjalan iye dak?


Malam semalam aku, sofea dan Hakeem melepak sampai kul 11 kat rumah mak ngah diorang. Macam biasa kalau datang rumah mak ngah mesti sofea dan hakeem akan main dalam bilik. Lepas dah puas mengeram dalam bilik, baru nak main kat ruang tamu pulak.


Masa kat ruang tamu tu, aku sengaja lepaskan tangan bagi Hakeem berdiri sendiri. Kebiasaan pun aku memang suka buat macam tu. Konon nak ajar Hakeem berjalan.


Selalunya bila Hakeem berdiri sendiri dalam seminit dua confirm akan rebah kat badan aku atau jatuh terduduk.


Tapi malam semalam lain kisahnya. Lepas aku lepas kan tangan tetiba Hakeem berjalan setapak, masuk tapak kedua baru dia rebah jatuh. Dua kali pulak dia buat macam tu.


Kalau ditengokkan gayanya tu, macam dah tak lama je Hakeem nak berjalan. Kiranya cepat jugaklah Hakeem ni boleh berjalan. Jika dilihat dari segi fizikal dan berat badan Hakeem, ingatkan lambat lagi dia boleh berjalan.


*Tak lama lagi rancaklah dua beradik ni bermain.

1 2 3 pagi

Jadual bangun dan tido sofea sekarang memang dah lain sangat dengan masa zaman duduk nursery.

Kalau kat nursery diorang train lepas lunch kena tido sampai pukul 2/3 ptg. Jadi malam tak de masalah nak tido awal.

Sekarang sofea tengahari mana nak tido. Aku sibuk masak dia pun sibuklah ke hulur ke hilir, ke depan ke belakang.

Waktu tido dan bangun memang dah tungggang terbalik.Waktu orang tido dia sibuk berjaga, waktu orang jaga dia pulak tido.

Kalau matahari tak meninggi, tak pukul 11/12 tengahari memang sofea masih duk tido lagi. Petang dalam pukul 7 ke 8 kalau dia start cari susu maknanya nak tido dah le tu. 

Tapi bukan dia terus nak tido sampai ke pagi. Dalam pukul 10 malam bangun balik. Pukul dua tiga pagi baru sofea akan tido sampai ke tengahari.

Bukan setakat tu je, kalau nak tido tak boleh tutup lampu, tak boleh tutup TV. Selalu TV kat rumah tu terpasang sampai ke pagi. Iyelah, aku dah lama melena, tapi sofea masih duduk tengok upin ipin.


Hakeem pulak selagi jam tak melepasi pukul 12 malam jangan harap nak pejam mata. Kalau dulu waktu siang boleh jugak tido tiga empat kali sehari tapi sekarang maksimum tido siang dua kali jer.

Dah macam-macam cara aku try kasi depa ni tido awai tapi tak jalan. Tak kena cara kot. Aku nak buat kerja pun payah.

Dah dua beradik ni tido main dan, mama diorang pun terpaksa ikut schedule dan diorang jugaklah.

21 March 2012

First time balik kampung untuk tahun 2012

Ini first time balik kampung mertua. Aku tak de kampung. Anak jati KL. Last balik kampung di Kelantan masa raya puasa tahun lepas.


That time Hakeem baru 4 bulan. Sekarang Hakeem dah nak 11 bulan. Lama giler tak balik kampung. Menantu hantu betul aku ni.


Dah nak masuk bulan empat baru nak balik. Padahal cuti tanpa gaji. Pastu cuti yang bersambung-sambung masa raya cina, maulud nabi, hari wilayah pun banyak, masih tak reti-reti nak balik.


Bukan tak nak balik sebenarnya tapi lebih kepada kekangan waktu dan kekangan pulus. kih kih kih.... Rabu lepas baru hilang semua kekangan itu. That why boleh balik. Yeay dapat jugak balik kampung akhirnya.


Itu pun sebab mr. edy ada job di Terengganu. Jadinya kitaorang kena pusing satu pantai timur baru dapat sampai Tanah Merah. Dari negeri Pahang ke negeri Terengganu habis kitaorang redah.


Perjalanan pulang ke kampung kali ini memang tough sikit. Boleh kata tough banyak. Manakan tidak balik naik lori. Sakit semua urat sendi aku.


Perjalanan mengambil masa hampir 15 jam. Macam balik jem time raya. Sepanjang perjalanan memang aku tak dapat tido.

the only one gambar yang berjaya di capture sepanjang jalan

Bayangkan dengan terpaksa meriba hakeem. Pastu nak kasi sofea tido punyalah payah. Terpaksa sogok dengan cerita upin ipin sampai habis bateri HP.


Dan bila aku tersenggok sikit confirm kepala kena cermin lori. Masa atas lori memang dalam otak fikir tilam jer. Letih yang amat.


Insaf sekejap pada insan-insan yang tak ada kenderaan sendiri.


* Nanti-nanti aku cerita pit stop pit stop sebelum sampai ke kampung halaman.


Dapatkan kehidupan yang sempurna dengan Great Eastern

20 March 2012

Promosi Beli Susu S-26 Progress 1.2kg dapat 1.8kg

Nak tahu tak sekarang Wyeth sedang buat promosi ke atas susu S-26 Progress 1.2kg. Beli susu S-26 Progress 1.2kg dapat percuma susu S-26 Progress 600 gram. Best kan? Memang best berbanding dengan promosi sebelum ini.

Seperti yang pernah di mention beribu-ribu kali my doter dari lahir sampai sekarang memang minum susu S-26. Keberkesanannya off course diyakini. Kalau tak, tak minum la kan.

But for sure susu ibu yang terbaik. Adiknya Hakeem alhamdulillah hingga kini masih fully breastfeed. Semoga akan terus BF hingga ke usia dua tahun. Doakan yea!.

Selepas dua tahun, insyaallah akan continue dengan susu S-26 ni macam upin ipin. Sampai tadika masih minum susu. Aku memang jenis tak suka minum susu. Tak nak anak-anak peturun ikut mama dia ni.

Back to promosi tadi, selalu kalau beli susu 1.2kg kat OTK (antara pasaraya yang jual susu S-26 yang murah) harga RM 43.29 dan 600g punya RM 22.89. Biasa aku beli yang 1.2kg. Kalau terdesak tak ada stock baru beli yang 600g. Rugi beli yang 600g. Mahal.

Tapi sekarang dengan adanya promosi terhad ini RM 43.29 dapat 1.8kg. Jatuhnya 600g hanya RM 14.43. Murah giler tu... Sape anak-anak yang minum susu ni sila pergi beli cepat-cepat.



Aku dah selamat merembat 3 kotak. Dapat free 3 kotak 600 g. Cukup untuk bekalan sebulan susu sofea. Susu step 3 ni sangat limited di pasaran. Sokmo kehabisan stock.

Sebab masa aku beli dua hari lepas pun ada satu kotak je kat rak. Nasib baik aku tanya, rupanya ada sekotak besar lagi dalam stor diorang.

Jom korang pulak cepat-cepat rembat kat pasaraya terdekat anda. While stocks last!!

Jom join contest untuk menangi hadiah bernilai RM 20,000

11 March 2012

Lori roti gardenia

Niat asal hari ini nak pergi ke Mom & Baby Expo dengan Midvalley. Tapi dek kerana Hakeem masih dalam keadaan tak sihat terpaksa di batalkan niat tu.

Jadi kitaorang tukar plan lepak kat Tasik Shah Alam selepas bawak Hakeem ke klinik. Tujuannya nak hiburkan hati sofea. Bolehlah dia main kat playground sepuas-puasnya. Dah lama sangat kitaorang sefamily tak keluar beriadah.

Dalam perjalanan :

Sofea : Mama roti..
Mama : Mana?
Sofea : Tu... roti
Mama : (Ya allah, sofea nampak lori gardenia automatik dia boleh menangkap itu lori ada kaitan dengan roti yang selalu dia makan)

Sama macam dia tengok logo KFC, terus bersuara " mama ayam". 

Petang tadi lepas balik dari Shah Alam terus aku  cerita dengan my sis. "Hari ini aku memang mengakui yang anak aku tu cerdik"

Sebab kat klinik tadi ada sorang auntie tanya berapa umur sofea. Then dia cakap sofea ada good attitude, pandai cari kawan, brilliant and bla bla bla. 


Sebelum ni pun ramai yang cakap sofea cerdik. Tapi bagi aku budak-budak memang cepat mengikut, cepat menangkap dan mudah dibentuk.

Aku cakap lagi, ko tahu sebab apa? Semua ni sebab amalan semasa aku mengandung. Memang tiap2 hari aku buat calculation. Coz aku kan kerja bidang perakaunan. 

Tapi sebenarnya selepas dengar kuliah agama di TV9 malam tadi, baru aku tersedar kepandaian anak-anak budaknya turun temurun dari keluarganya yang bijak tapi sebenarnya ia datang daripada NYA

Okeh, saya takbur dan terlupa seketika pada PENCIPTA. :-(

10 March 2012

Creative Kid

First impression tengok aksi sofea terus aku bantai gelak. Aku teringat budak-budak satu rumah sewa aku dulu memain aku punya helmet cam gini lah rupanya.

Siap tangkap gambar tunjuk kat aku. Time tu aku tido. Kali ini my doter pulak buat.

Otak bebudak memang kreatif.

Jom layan aksi.









Petang tadi, mr. edy punya gelang kunci motor pulak di buat macam pam minyak dan paip air.

09 March 2012

Tilam ber'aircond'

Rumah aku ni memang dah berupa stor. Tiap kali ada orang pindah rumah, tiap kali itulah rumah aku penuh dengan sampah sarap.

Orang malaysia kalau nak pindah rumah baru, barang pun nak yang baru. Yang lama semua nak di buang. Tak pun kasi kat driver lori. Kalau driver lori tak nak pandai-pandai lah buang.

Tapi hati-hati membuang sampah, kalau silap gaya bakal disaman dengan Jabatan Alam Sekitar. One of mr. edy friend dah kena. Pembakaran terbuka dikawasan perumahan. Nasib baik rumah aku ni kawasan kampung. Senang aku nak bakar, nak tanam, nak campak ke apa still selamat.

Jadi bolehlah korang sewa lori dengan ai tau. Eh!

Back to sampah sarap tadi, beberapa minggu lepas adalah customer yang pindah dan tak nak barang-barang so diorang mintak tolong buangkan.

Kebiasaannya sebelum buang kitaorang sort dulu. Mana tahu ada barang-barang yang elok. Tuan rumah pun kata kalau nak amiklah, kalau tak buang je.

Belek punya belek terjumpalah tilam air. Ada dua. Mr. edy kata tilam ni mahal. Iye ker? Sejauh mana kemahalannya aku tak tahu.


Bila dah basuh dan masukkan air macam nilah rupanya tilam air ni. Kalau tido kat atas rasa sejuk je. Umpama duduk dalam aircond.

Tilam air ni berat sangat. Iyelah air dalamnya kan. Sekali dah letak kat situ nak ubah memang tak dapatlah.

Sofea tiap kali aku duduk kat atas tilam ni pasti dia jerit tak kasi duduk. Bacah, bacah...(Basah)

Memula aku dapat landing rasa sedap na tido. Lelama bila dah bergolek kiri kanan aku mula pening kepala. Aku sebenarnya alahan dengan laut dan ombak.

Mungkinkah owner tilam ni tak nak sebab dia pun alahan laut macam aku?

08 March 2012

07 March 2012

Fever

Amboi tajuk omputih :P.

Tak ada ribut taufan, petir pun tak ada, tetiba budak Hakeem ni demam pulak. Malam semalam masa menyusu, aku pegang kepala Hakeem dah mula rasa suam-suam. Aku time Hakeem menetek memang suka cium bahagian ubun-ubun dia. Korang suka tak buat cam tu?

Bangun pagi tadi terus cakap kat mr. edy Hakeem demam ni. Tengahari badan Hakeem dah makin makin panas. Bila petang memang Hakeem dah down sangat. Memang tak nak dah berenggang dari mama dia. Asyik nak menyusu dan berkepit je dengan aku. Kalau menyusu sambil riba bila letak kat katil confirm nangis tahap gila-gila punya.

Masalah anak-anak aku kalau nak tuam kan dengan tuala mesti tak mahu. Di buangnya tuala tu siap merampus-rampus lagi. Pastu yang paling aku tak tahan kalau time menyusu confirm dia nak main gigit jer.

Tak pastila samaada Hakeem demam sebab dua gigi atas tu dah keluar atau dah nak start berjalan. Gigi atas dia tu bukan main besau lagi. Macam gigi kapak. Kalau sebab nak berjalan macam dah ada tanda-tanda melepas-lepas tangan.

Hope cepat sembuhlah ye sayang... 

Selera pantai timur

Makanan pantai timur bagi aku oklah. Nak kata sedap tak juga, nak kata tak sedap, sedap jugak. Cam na tu eh?

Macam ni, semalam mr. edy balik dari kerja dengan laju (slps dah baring beberapa minit :P) pergi dapur untuk makan nasi dengan lauk tomyam yang aku masak tu.

Biasa mr.edy balik keje mesti ada jenjet plastik. Mesti ada oleh-oleh yang mr. edy bawak dari opis. Goreng pisang ke, ubi ke. Hari ni non ada.

Aku pun apa lagi time mr. edy makan aku pun pergi menge'check' moto. Mana tau ada dalam bakul tapi tak berangkat. Walaupun niat utama sebenarnya nak amik kunci yang masih tersadai kat moto tu. Nanti kena curi moto LC tu baru badan muka.

Tetiba nampaklah satu bungkus plastik kat dalam bakul. Setelah diamati baru tahu LAKSAM. Padan mr. edy tak angkat. Dia tahu bini dia memang tak makan LAKSAM.

Then aku pun saje je lah cakap amboi ada makanan tak bagi tahu. Dia pun cakap amiklah bawak masuk, try-try. Aku kata tak nak. Tapi bila suami beria-ia suruh makan jadi dengan tak berseleranya amiklah jugak dalam 2 potong laksam tu.

Lepas makan aku pun cakap : "Hari tu ada sorang lelaki bawak pergi rumah terbuka kat Subang yang sediakan hidangan LAKSAM sebagai menu utama. Sebab tak nak kecikkan hati tuan rumah, kita pun makanlah makanan tu. Dah memang itu menu utamanya. Tapi bila makan memang tak boleh blah langsung. Nak tahu tak sapa orang tu? Orang tu adalah kakak ipar aku. Tapi hari  ni, 2 potong laksam tu macam tak cukup"


* Tengok jelah kedai makan kt KL ni, majoriti ownernya siapa....

06 March 2012

Haiwan pun pandai sayang anak inikan lagi manusia

Tajuk mai ai panjang lebar. 
Tapi macam tak ada kena mengena.
Eh bau-bau bacang mungkin ada.

Jom! biar gambar bercerita.


 Budak kecik pun pandai sayangkan adiknya.
Tapi kenapa masih ada kisah haruan makan anak.


Adik beradik wajib saling sayang menyayangi. 



Masa kecik boleh tido sama-sama. 
Bila besar dah tak boleh tau. 
Perempuan dan lelaki wajib separate awal-awal.
Kalau boleh seawal usia dua tahun.

04 March 2012

Cara nak psiko suami

aku : cantik jugak rambut palsu mama ni kan sofea..
sofea : macam pengemis tak sikat rambut je ma..

Amboi anak aku si sofea ni kau suruhlah buat kerja memang cukup rajin. Suruh ambik pampers adik, suruh letak baju di ampaian dalam bakul, suruh buang pampers dalam tong sampah.

Pendek kata apa yang disuruh memang semua dia buat. Kalau dah disuruh pastu tak suruh lagi mahu dia meradang. Harap-harap sampai besarlah rajinnya.

Macam biasa mr.edy sabtu dan ahad memanglah bz je memanjang. Petang ni ada job pindah rumah kat kg. baru.

Masa tengah bersiap-siap nak pergi sengaja aku pancing cakap sian anak mama ni dah terabai. Papa sibuk eh. Tak pelah nanti kita buat majlis hari jadi Hakeem bulan 4 ni besar-besaran kecil-kecilan ngan mak ngah, pak su, hakeem, mama dan papa. Biar sofea main puas-puas.

Cakap macam ni pun sebab kebetulan tengah tengok rancangan nona ada sambutan birthday dengan tema cartoon apa tah. Tak ingat. Nampak sofea really interested. Teringin jugak aku nak sambut dengan bertema-tema ni.

Pastu masa mr. edy tengah nak start enjin lori dengan spontan mr. edy cakap "jom ikut papa kerja". Hari tu sofea pernah dah ikut sekali papa dia pergi kerja. Memang succes menolongnya. Aku pun dengan sepantas kilat amik beg sekolah sofea dan buat susu sebotol sebagai bekalan.

Haa..kan aku dah berjaya psiko mr. edy. Petang ni dapatlah aku spend together gether dengan hakeem.

03 March 2012

Motosikal LC jadi sasaran pencuri

Ingat tak hari tu ada kata nak buat pagar? Tapi masih lagi belum siap-siap sampai ke hari ini. Sebabnya kurang masa dan offcourse kurang duit.

Sebabkan tertangguh-tangguh edisi membuat pagar ni makanya dua malam lepas pencuri dah tak boleh tahan tengok motosikal LC aku tu.

Mungkin jugak pencuri tu nekad nak curi malam tu sebab risau dan takut kempunan kalau pagar dah berdiri diorang dah tak dapat nak rembat barang berharga kat rumah aku lagi.

Ceritanya macam ni, malam tu lebih kurang pukul 1 ke 2 pagi mr.edy tengah sembang dengan kawan dia yang datang tumpang sementara nak pi keje pukul 3.

Tetiba kawan dia ada terdengar bunyi ketukan kat luar rumah. Memula sekali kemudian sekali lagi. Mr.edy cam malas nak tengok tapi sib baik kawan dia duk memaksa.

Pintu rumah kitaorang ni memang badi betullah kalau bukak je mesti berbunyi. Benda first yang mr.edy pegang tempat masuk kunci motosikal. Bila raba dah rasa bergerigi dan tengok dah kemik.

Jengok-jengok kawasan sekitar memang tak ada orang. Mesti kalau ada orang confirm dah lari kan time dengar pintu terbuka.

Mr. edy punya risaulah malam tu sampai pas kawan dia pergi kerja memang dia tak tido sampai ke pagi. Pastu kitaorang pun pergi kejut adik aku supaya simpan moto 125Z dia dalam stor. Motor mr. edy pulak malam tu dan malam-malam seterusnya kitaorang simpan dalam rumah.

Tak apalah susah sikit tiap pagi kena sapu dan mop lantai bagai dari susah motosikal kena curi. Kitaorang memang lucky malam tu sebab mr. edy tak tido. Nasib baik mr.edy ni  jenis yang suka tido lewat dan selalu je ada insan yang tak diundang datang kerumah. Kalau tak hi hi bye bye lah LC kesayangan aku tu.


Tapi pencuri ni memang pencuri tegar sebab kat rumah aku time tu sah-sah ada kete member mr.edy tapi masih lagi dia nak mencuri. Aku tau sebab apa mesti sah-sah dia tak dapat curi kalau pagar umah aku tu dah siap kan.

Dan bila kitaorang amati kasut but harga RM 880 dan radio kecik yang menggunakan thumb drive pun dah selamat hilang. Yang ini rasanya dah lama hilang cuma baru perasan sehari dua ni.

Sekarang aku rasa dah tak selamat tinggal kat rumah sendiri. Kena siapkan pagar cepat-cepat, kalau tak tak tahulah apa akan jadi pas ni.