30 September 2010

24 September 2010

Sedihnya...

Sedih rasa hati sampai nak mengalirkan air mata bila baca paper utusan hari ni. Sejak mengandung ni memang sentiasa peka pasal isu bersalin ni. Dahla kejadian ni berlaku dekat negeri kelahiran Sofea cuma Hospital aje yang berlainan. Memang dah kali dengar kes sebegini berlaku. Kisah-kisah doktor tertinggal barang dalam tubuh manusia. Kisah kecuaian pihak hospital hingga membawa kepada kematian.

Walau pun doktor ni manusia tak lepas dari melakukan kesilapan tapi kalau boleh biarlah diorang ni lebih berhati-hati dan teliti dalam melakukan pekerjaan. Benda macam ni bukan mainan. Yang pergi tak akan boleh kembali. Ngeri sungguh dan kesian sungguh dengan arwah ni. Sampai tiga kali kena operate dan ada 5 kebocoran pada usus.

note: Moga dijauhi perkara sebegini keatas diri aku.

20 September 2010

Bagus jadi anak Kelantan atau KL?

Masa lahirkan sofea dulu aku decide bersalin kat Kelantan, almaklum kalau kat KL tak ada siapa nak jaga. Emak & Ayah dah tak ada. Memang mengharap mak mentua jaga masa pantang. Masa bersalin tu alhamdulillah bersalin waktu pagi segala urusan ajar mengajar budak praktikal memang aku terlepas. Syukur sangat. Yang menyambut sofea pun masa tu cuma sorang misi, doktor pun tak ada.

Tapi semua berjalan lancar walaupun aku orang luar loghat dan dialek berbeza bukan penghalang untuk diorang menganaktirikan aku. Mungkin jugak  disebabkan aku gov. staff itu yang diorang layan baik aku tak sure la pulak kan tapi rasa skit-skit adala kot. Walau pun macam-macam yang aku dengar dari ipar duai masa diorang bersalin alhamdullilah urusan bersalin aku di permudahkan walaupun ada sikit-skit service yang kurang menyenangkan.

Sebenarnya aku nak story pasal isu bersalin dimana. Amboi mentang-mentang dah pregnant, awal-awal  lagi dah duk pikirkan hal ni. Disebab first deliver aku tak ada experience so nak tak nak terpaksa la bersalin di Kelantan, second baby ni insyaallah kalau tak ada aral melintang membujur lalu melintang patah ingat nak bersalin di KL dulu baru berpantang di rumah mertua. Kenapa aku nak bersalin di KL/Selangor sebabnya aku memang anak jati KL, IC satu empat  - 14 tau, so kalau boleh nak la sorang dari anak kami ni ikut jejak aku dapat kerakyatan KL atau Selangor. 

Act. kalau nak diikutkan, kalau jadi anak jati 14 pun yang aku lihat bukan ada apa-apa keistimewaan. Hanya title orang bandar, orang KL je. Itu ke sebenarnya yang dikejar. Kebanyakan kawan-kawan aku yang asalnya 03 pun aku lihat memang sanggup bersalin dulu di Putrajaya sebelum pulang berpantang di kampung. Bila aku tanya kenapa, diorang kata sebab nak dapat IC 14. Disebabkan nak dapatkan title 14 ramai yang gigih salin kat sini dulu walaupun seksa nak balik lepas bersalin dengan perjalanan 8 jam diikuti jalan yang berliku liki. Tabikla kat diorang nih.

Sebenarnya aku yang jadi anak jati KL ni rasa tak ada apa-apa keistimewaan pun kadang-kadang menyusahkan ada..Cuba korang bayangkan time raya semua orang pulang kekampung tapi kami yang memang orang KL ni berayala dalam kesunyian. Dulu sebelum kawin hari raya ke-3 aku dah start keje. Selain tuh aku tengok kalau nak isi apa-apa borang contohnya jawatan kosong ke, biasiswa ke korang perasaan tak syaratnya kadang-kadang ada tulis mesti anak jati Selangor, anak jati Negeri Sembilan, anak jati Kelantan...ada tak korang baca kata anak jati Kuala Lumpur, setakat ni aku tak pernah jumpa lagi tulis macam tuh.

Last but not least bila sampai satu masa aku lihat orang Kelantan ni tetap akan pulang ke kampung asal mereka. tapi kenapa bila soal kelahiran diorang tak nak menyambung tradisi mereka yea. Yang aku tahu jugak, kerajaan memang ada tetapkan kuota untuk orang kosong tiga ni kalau yang nak kerja kerajaan. Kan special orang kosong tiga nih.

note: KL ke Kelate?

17 September 2010

Jangan harap semuanya akan gembira ye azidah...

Rasanye ramai jugak yang dah masuk kerja dan ada jugak yang baru nak bermula cuti hari inikan.
Aku ? Patutnya dah keje dari hari selasa lagi.
Tapi dek kerana jahitan kaki masih tak sembuh dapat MC 3 hari sampai hari rabu, kamis cuti 1 Malaysia dan hari ini hajatnya nak pergi kerja tapi kerana hujan lebat sangat pagi tadi nak bangun pun jadi liat.
So next week la baru nak mula kerja.

Point utama sebenarnya nak story pasal exam....
Rasanya dalam perkhidmatan awam ni tinggal dua exam je yang aku belum lunaskan.
PTK tahap 2(satu paper lagi) dan KPSL (masih menunggu result).
Tadi bukak laman web AG tengok dah ada result PTK yang aku amik sekitar bulan Jun hari tu.

Resultnya :



Tengok tajuk entri pun dah tahu kan. B je. Tadi jugak sorang member ada call kata dia dapat A. Ermm..sedihla pulak,unsur-unsur, baur-baur kejelesan pun ada walhal si dia baru PTK tahap 1. Itula lain kali jangan belajar last minit ye azidah. Bila orang lain dah lulus awak masih terkial-kial kena amik lagi semula.

Ok takpe sebab memang salah aku mari aku copy paste tajuk entri :'Jangan harap semuanya akan gembira ye azidah...'. Aku cuba cover kesedihan dengan berita Double line je la...

16 September 2010

13 September 2010

12 September 2010

Tragedi Hari Raya ke - 2

Raya tahun ini memang tak best rasa nak balik KL cepat-cepat je..

Perut aku pulak sejak hari raya pertama lagi sudah tak sedap-sedap.
Asyik nak ke tandas-tandas aje.
Nak kata cirit birit pun bukan tapi pokoknya perut aku sakit nak buang air besar.
Malam raya pertama aku bawa sofea sampai ke tandas..
Tak sampai hati nak kejutkan mak metua..
Husband pulak masih tak balik-balik sejak keluar lewat malam itu.

Sakit perut masih berlarutan hingga hari raya kedua.
Kemuncak sakit perut adalah petang raya kedua
Aku dengan sepantas kilat melompat dari tilam untuk ke bilik air.
Tak tahan sangat dah..
Entah mana silap, walaupun bermata empat aku terpijak pinggan kuih hingga terbelah dua.
Darah mengalir laju menitik-nitik kelantai.
Kakiku terbelah..
Husband dan abang ipar sepantai kilat membawa ke HTM - Hospital Tanah Merah dan kakiku telah terkena empat jahitan.

 Abaikan kaki yang buruk dan penuh kedutan. Tumpukan pada bahagian bulatan sahaja.

Hari ini aku dah patah kaki, tak boleh jalan kemana-mana sebab tapak kaki kanan langsung tak boleh cecah bumi..

p/s : hari ini hingga raya ke - 5 ada bekwah@gulai kat rumah sedara mara.. :-(
kebulurla aku kat umah...

09 September 2010

Yeaaahh i puasa cukup tahun ni

Ramadan bakal melabuhkan tirainya kurang dari 5jam dari sekarang dan Syawal pula bakal mengambil tempat. Mari kita renungkan bagaimana agaknya amalan kita disepanjang bulan Ramadan yang mulia ini?? Adakah sempurna dan diterima. Harap-harap segala amalan kita diterima sepenuhnya oleh yang Maha Esa.


Nak recall pasal amalan terawih....

Bagi amalan terawih aku, yang aku rasakan paling sempurna adalah sewaktu tinggal diasrama selama lima tahun dulu. Tapi sekarang bila tidak lagi tinggal diasrama diikuti dengan adanya anak kecil susah betul untuk sembahyang berjemaah(alasan tu, sbnrnya malas). Tapi apa-apa pun Dia diatas sana yang berhak menilai semuanya.

Nak recall pasal amalan puasa....

Masa dulu-dulu puasa banyak yang tinggal samaada secara sengaja atau tidak. Secara sengaja tu banyaknya masa zaman kanak-kanak. Tak larat sikit aje tapi acting buat-buat tak larat tu melebih-lebih mak pun kasi buka puasa. Tapi tahun ini buat pertama kalinya aku berjaya menyempurnakan ibadah puasa genap 30 hari. Sebenarnya susah ooo bagi seorang perempuan yang sudah akal baligh nak puasa penuh. Ermmm..apa maknanya itu yea??


Apapun aku sangat bangga dengan diri aku sebab tahun 1431 hijrah adalah tahun yang pertama dalam hidup aku, aku berjaya puasa penuh.


Yeaahhh so i boleh raya tahun ni selama sebulan!!


p/s: raya nnti ada open house rumah dato' (bos husband), wajib pergi ni..

07 September 2010

05 September 2010

Persiapan akhir

Janji last week ngan suami this week memang tak akan ada aktiviti jalan-jalan. Duduk aje kat rumah. Last weekend dah berjalan sakan, so no more social activity again. 

Semalam misi duduk rumah berjaya dilaksanakan. Hari ini nak tak nak terpaksa keluar sebentar untuk mengambil baju raya kat rumah tailor diwangsa maju then bercadang untuk terus balik rumah selepas itu tak berjaya.

Hari ini bila dah dapat keluar kami umpama burung terlepas sangkar terterbang jugak ke Kompleks PKNS dan AEON Bukit Tinggi. Tujuan ke Kompleks PKNS adalah  untuk mencari tudung supaya dpt dipadankan dengan baju-baju yang diambil tadi. Semuanya ada tiga pasang. Wah meriah i nak sambut raya u...

 Tapi aku hampa sebab PKNS sesak dengan orang ramai, majoriti jual baju raya, tudung sangat kurang. Jadi hanya dapat beli 1 helai tudung aje jenis Pashmina untuk main baju raya.

Selepas tu kami ke AEON Bukit Tinggi dengan niat nak outer seluar jeans yang baru dibeli last weeks tapi coz my husband tak berkenan cara dia nak ambil side potongan jadi terpaksa cancel outer. 

Tempat biasa aku outer seluar adalah di Pertama Kompleks tapi kami takut nak masuk bandar KL dengar jalan jem giler. 

Macam biasa kat AEON, mak ngah sofea giler mencari kasut kerja dan berjaya menemui kasut idaman tapi malangnya size yang dimintak saiz 10 pun masih belum muat untuk disarungkan ke kaki comelnya. Hahahha kesian makngah. 

ACT. ni first time gi AEON dan tempatnya macam ok rasa seronok dan teringin nak datang lagi sebab tadi tak sempat nak ronda habis kerana kesuntukan masa. Maybe pas raya kami bercadang menyusul lagi... :)

Rasanya setakat ini aje my journey untuk persiapan raya sebab duit sudah banyak habis. Huhuhu kena tunggu pas 23hb baru boleh cerita pasal aktiviti shopping lagi.

note: Kamis pagi kami sekeluarga dijangka bertolak pulang untuk beraya di KELANTAN.

04 September 2010

Ready for Duit Raya

Hari Raya tinggal beberapa hari sahaja lagi.
Dah ready duit raya?
Since aku dah ada anak istilah memberi dan menerima kena dipractikkan.
Kalau tahun sebelum-sebelumnya bagi duit raya ala kadar aje.
This year dah ada formula tersendiri.
Tahun ini ada tiga kategori sampul berisi duit raya.

Pertama berisi RM 1, 


Kedua berisi RM 2


Ketiga berisi RM 3

Kalau duit RM 5 @ RM 10 sampul raya tak diperlukan. 
Boleh nampak besarnya nilai duit tu. Hi3...

01 September 2010

Saya tak mampu nak penuhi semua permintaan orang

Saya mintak maaf saya tak mampu nak penuhi semua permintaan orang. Bukan saya tak nak tolong tapi dalam menjalankan tugas saya ada prinsip dan pegangan saya sendiri. Jika saya bercadang tolong certain-certain orang nanti orang kata saya pilih kasih, bila orang ini mintak tolong boleh pulak kenapa bila orang itu mintak tolong tak boleh pulak.

Janganla sebab anda anak somebody atau ada kaitan dengan orang tertentu senang-senang je nak suruh saya buat itu ini. Fikirkanlah perasaan saya ni. Saya pun manusia jugak, ada rasa suka duka dan LETIH. takkan saya nak buat kerja 9 jam tanpa rehat. Saya kalau boleh memang nak tolong kamu semua. Saya rasa senang dan gembira kalau dapat penuhi keinginan semua orang. Lebih-lebih lagi time nak raya ni. Saya rasa semua orang pun perlukan duit. Tapi apakan daya keupayaan saya terbatas.

Saya bukan bekerja sendiri, saya bekerja dalam satu pasukan. Sebelum saya membuat pengiraan gaji semua orang saya perlu dapatkan dokumen dari Bahagian Sumber Manusia sebelum boleh dihantar ke Bahagian Akaun. Saya adalah perantara diantara dua Bahagian ini. Tugas saya hanya mengira gaji semua orang. Tapi kalau dokumen ada masalah saya tak boleh jugak proceed. Kelulusan juga bukan ditangan saya seorang, ia melibatkan banyak pihak.

Buat pengetahuan semua saya tak pernah sengaja-sengaja nak buat gaji anda lambat. Saya sedaya upaya abiskan semua kerja sebelum decline. Kalau selepas decline saya akan proceed untuk bulan kemudian. Saya tak akan merayu ke Bahagian Akaun semata-mata untuk penuhi keinginan anda kecuali ada hal yang mendesak. Saya bukan tak bertimbang rasa tapi saya taknak nanti orang ambik kesempatan atas kebaikan saya atau naik lemak atas pertolongan yang dah saya berikan.

Kalau nak dilistkan berapa banyak yang saya buat bayaran gaji melalui baucar berasingan dengan memohon kelulusan, saya buat bayaran pada kakitangan tanpa masukkan dalam payroll walaupun mereka tak mintak semata-mata sebab saya tak mahu anda semua tak dapat beraya. Tapi kalau setakat tunggakan biasa tunggu-tunggula selepas raya. Saya tahu ada yang tak dapat bantuan duit raya sebab anda tiada skim seperti pegawai polis tapi apa yang saya boleh buat. Saya buat anda punya gaji satu persatu mengikut yang terawal dan terkemudian tanpa sebarang prajudis.

Selagi saya boleh tolong saya tolong tapi kalau betul-betul tak dapat tolong memang saya tak akan membuat janji jadi saya MINTAK MAAF dan dalam masa yang sama tolong fahami saya. Jauh disudut hati saya, saya sedih jugak tak boleh tolong kalian.